Спорт

След 39 години българин отново с медал в Световната купа по ски

След 39 години българин отново с медал в Световната купа по ски

След 39 години българин отново с медал в Световната купа по ски

Алберт Попов записа рекордно постижение в кариерата си за Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като се класира на трето място в слалома в американския зимен център Палисейдс Тахо, който се проведе при непрекъснат снеговалеж. Така той се качи за първи път на подиума на победителите, след като в последните два сезона постигна няколко класирания в топ 10, предава БТА. 

Попов беше едва 25-и след първия манш с 53:65 секунди. Българинът обаче направи изключително каране във втория, записа най-добро време от 54.06 секунди и събра 1:47.71 минута. Той раздели третата позиция с олимпийския шампион от Пекин 2022 Клеман Ноел от Франция, който беше лидер след първия манш.

Резултатът на Алберт Попов е един от най-добрите в историята на българските ски.

Във второто спускане, в което трасето подреди треньорът на българина - Ивайло Борисов, Попов беше с шести номер и поведе в класирането след перфектно каране. След него снеговалежът се засили, видимостта намаля и условията станаха по-трудни.

"Това е сбъдната мечта. Чаках толкова много и дълго време. Формата ми е добра и днес имах малко късмет. Чувствам се невероятно", каза Попов пред сайта на Международната федерация по ски.

Първото място спечели световният шампион за младежи от 2022 година Александър Стеен Олсен (Норвегия) с 1:47.47 минути (52.84 и 54.63), за когото това е първи успех в кариерата за Световната купа. Втори на 5 стотни от секундата завърши сънародникът му Тимон Хауган.

Алберт Попов и Клеман Ноел разделиха третата позиция с пасив от 24 стотни.

Световният шампион в дисциплината от Куршевел 2023 Хенрик Кристоферсен (Норвегия) завърши четвърти на 34 стотни от победителя.

Сребърният медалист от първенството на планетата тази година Александрос Гинис (Гърция) първоначално беше победител. Около 30 минути след края на състезанието обаче той беше дисквалифициран заради пропусната врата.

Последното  високо постижение за България в Световната купа по ски ее от 16 декември 1984 година, когато Петър Попангелов завършва трети на слалома в Мадона ди Кампильо (Италия). Той е и единственият българин, който се е качвал на най-високото място на почетната стълбичка в старт от Световната купа в Ленгрис (Германия) през 1980 година.

В генералното класиране за Световната купа начело е Марко Одермат (Швейцария) с 1466 точки, следван от Александър Омод Килде (Норвегия) с 1080 и Хенрик Кристоферсен с 874 точки. Попов е 42-и със 160 точки.

В подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината лидер е Лукас Бротен (Норвегия) с 466 точки, следван от Кристоферсен с 434 и Даниел Юле (Швейцария) с 401 точки. Алберт Попов е 16-и със 160 точки. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ