Статуя на Роналдо в Индия предизвика протест

Статуя на Роналдо в Индия предизвика протест

Статуя на Роналдо в Индия предизвика протест

Новосъздадена статуя на португалската футболна звезда Кристиано Роналдо предизвиква разнородни мнения в Индия и дори протест. Тя е разположена в щата Гоа, където футболът е много популярен, с надеждата, че ще вдъхнови младежите.

Същевременно обаче Гоа е и бивша португалска колония и по-рано този месец се навършиха 60 години от освобождаването ѝ от Португалия, пише „Би Би Си“.

Критици казват, че местните футболисти е трябвало да бъдат почетени, особено след като няколко бивши и настоящи членове на националния тим на Индия са от Гоа.

Футболният отбор на Португалия е популярен в щата и поради колониалното си минало много местни са живели в европейската държава или имат роднини там. Но мнозина в Гоа смятат, че е обидно да се открива статуя по време на честването на 60-годишнината от независимостта на Гоа, което се случва 14 години след като останалата част от Индия бива освободена от британско управление.

В деня след откриването на монумента протестиращи с черни знамена се събраха около мястото според индийската информационна агенция IANS.

Това не е първият път, в който статуя на Роналдо привлича внимание. През 2017 г. бюст на летище „Мадейра“ в Португалия стана обект на подигравки и в крайна сметка бе заменен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ