Страните, които дават най-големи парични награди за медал от Олимпийските игри

Страните, които дават най-големи парични награди за медал от Олимпийските игри

Олимпиадата в Париж през 2024 г. е в ход, като вече са раздадени десетки медали. Освен медал, плюшена играчка на талисмана на Олимпиадата и „мистериозна“ кутия, съдържаща официалния плакат на събитието, някои медалисти получават допълнителни финансови награди за усилията си.

Въпреки че Международният олимпийски комитет не раздава парични награди за спечелени медали, няколко държави награждават своите спортисти с бонуси за медали.

От Си Ен Би си са събрали данни от национални олимпийски комитети, спортни асоциации и местни доклади за тези възнаграждения.

Най-високите парични стимули

Хонконг и Сингапур предлагат най-високи парични стимули за своите олимпийски шампиони.

Паричните стимули за хонконгските спортисти, които се състезават в Париж, са нараснали с 20% от летните олимпийски игри в Токио. Златните медалисти ще получат 6 млн. хонконгски долара (768 хил. щатси долара), обяви в началото на юли главният секретар по администрацията на Хонконг Чан Куок-ки. Сребърните и бронзовите медалисти печелят съответно 3 млн. и 1,5 млн. хонконгски долара (384 и 192 хил. щатски долара).

Вивиан Конг Май Вай спечели първия медал за Хонконг на Игрите в Париж, спечелвайки златото в женския турнир по фехтовка.  Друг фехтовач Чеунг Ка Лонг също спечели златото в индивидуалното състезание по рапира за мъже.

Сингапур дава на олимпийските медалисти 1 млн. сингапурски долара (745 300 щатски долара) за злато, 500 хил. за сребро и 250 хил. за бронз. Градът-държава е дал най-големия паричен бонус само на един спортист: Джоузеф Скулинг. Вече пенсионираният плувец победи Майкъл Фелпс от Съединените щати на 100 метра бътерфлай на Олимпийските игри в Рио през 2016 г. и спечели златото.

Други правителства, които разпределят шестцифрени парични награди в щатски долари включват Индонезия (300 хил. за злато, 150 хил. за сребро и 60 хил. за бронз), Израел (271 хил. за злато, 216 хил. за сребро и 135 хил. за бронз), Казахстан ( 250 хил. за злато, 150 хил. за сребро и 75 хил. за бронз). Малайзия (216 хил. за злато, 65 хил. за сребро и 22 хил. за бронз) и Испания (102 хил. за злато, 52 хил. за сребро и 33 хил. за бронз).

Съобщава се, че страната домакин Франция също е увеличила своите парични стимули. Златните медалисти ще получат 80 хил. евро (86 528 щатски долара) - 15 000 евро повече от това, което беше предложено на Олимпийските игри в Токио.

Топ 10 допълват Южна Корея (45 хил. за злато, 25 хил. за сребро и 18 хил. за бронз) и САЩ (38 хил. за злато, 23 хил. за сребро и 15 хил. за бронз).

Някои разширяват наградите на спортисти извън местата на подиума. Германската фондация за подпомагане на спорта раздава парични награди на завършилите в челната осмица на Олимпийските игри. Златните медалисти получават 20 000 евро (22 000 долара).

Коли, крави и апартаменти

В допълнение към или вместо пари, някои спортисти могат да получат допълнителни печалби, като апартаменти и коли както от правителства, така и от частни компании.

Освен паричните награди, Казахстан раздава и апартаменти на медалисти.

Съобщава се, че някои частни компании в Малайзия са предлагали други стимули, като апартаменти с луксозно обслужване или допълнителни пари.

Всички спортисти, които успеят да си осигурят класиране на подиума, също ще получат „кола, произведена в чужбина“, според доклад на местните медии за коментари от министъра на младежта и спорта на Малайзия Хана Йео.

Южнокорейските медалисти получават пенсии в допълнение към паричната награда.

В допълнение към неочакваната печалба от 63 млн. корейски вона (43 288 долара), местните медии съобщават, че на златните медалисти от Южна Корея се дава възможност или за доживотна месечна пенсия от милион вона, или за еднократна сума от 67,2 млн. вона.

Някои спортисти могат да получат и други подаръци като безплатни напитки и транспорт.

Хонконгският оператор на обществения транспорт MTR Corporation ще даде безплатни доживотни билети на медалистите в града, според съобщения в местните медии.

Освен 200 000 полски злоти (50 374 долара) от Полския олимпийски комитет, Клаудия Зволинска също ще получи картина, ваучер за почивка, стипендия и диамант за среброто в единичен каяк слалом в бързи води за жени.

Олимпийците често са получавали подаръци със странни знаци на признателност.

Местна верига обеща, че спортистите, които представят Малайзия на Игрите в Токио, ще получат безплатна храна за цял живот, според местните медии.

Японската Касуми Ишикава получи подарък от 100 торби ориз, след като спечели сребърен медал по тенис на маса на Игрите в Токио. Съобщава се, че на индонезийските златни медалисти по бадминтон Априяни Рахаю и Грейсия Полии са били завещани пет крави, ресторант за кюфтета и нова къща.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ