WWE и UFC се сливат в сделка за 21,4 млрд. долара

WWE и UFC се сливат в сделка за 21,4 млрд. долара

WWE и UFC се сливат в сделка за 21,4 млрд. долара

Световната федерация по кеч World Wrestling Entertainment на Винс Винс Макмеън се съгласи да се слее с най-популярната верига за смесени бойни изкуства UFC, за да формира нова публично търгувана компания, контролирана от Endeavour Group, обявиха двете фирми, цитирани от Си Ен Би Си.

Собственикът на UFC - Endeavour ще притежава 51% дял в новата компания за бойни спортове и развлечения, докато акционерите на WWE ще притежават останалите 49%, според условията на споразумението. Сделката оценява WWE на 9,3 млрд. долара, а UFC, която е собственост на Endeavour, на 12,1 млрд. долара, съобщиха компаниите в прессъобщение.

Акциите на WWE поевтиняха в предпазарната търговия, докато тези на Endeavour поскъпнаха.

Ари Еманюел ще действа като главен изпълнителен директор както на Endeavor, така и на новата компания, съобщиха двете фирми. Макмеън ще бъде изпълнителен председател, докато президентът и главен оперативен директор на Endeavour Марк Шапиро ще има същите роли в новата компания. Дейна Уайт ще остане президент на UFC, а изпълнителният директор на WWE Ник Хан ще остане президент на кеч бизнеса.

Бордът ще се състои от 11 души, шестима назначени от Endeavor и петима от WWE. Името на обединената компания ще бъде обявено по-късно.

Акциите на WWE са нараснали с повече от 33% тази година към края на търговията в петък, което дава на компанията пазарна капитализация от 6,79 млрд. долара.

Споразумението ще обедини две от най-големите марки за спортни развлечения в света. Въпреки множеството разлики разлики – WWE включва предварително решени мачове и сюжетни линии, подобни на сапунена опера, докато UFC предлага автентични MMA боеве, организациите изглеждат като сходни по отношение на съдържание и култура. Няколко UFC бойци, включително Ронда Раузи и Брок Леснар, вече участвали във WWE.

Сливането също така ще сложи край на десетилетия на WWE като семеен бизнес. Бащата на Винс Макмеън основава WWE в първоначалното му въплъщение през средата на 20-ти век. Макмеън, който купи компанията от баща си през 1982 г., е контролиращият акционер. През последните четири десетилетия WWE се превърна в глобален феномен, раждайки звезди като Хълк Хоган, Дуейн „Скалата“ Джонсън, Дейв Батиста и Джон Сина.

77-годишният Макмеън се оттегли от компанията през юли 2022 г. след поредица от разкрития, че е плащал на няколко жени милиони долари през годините, за да ги накара да мълчат за предполагаеми афери и лошо поведение. Дъщеря му Стефани Макмеън стана съизпълнителен директор заедно с Хан. Пол „Трите Хикса“ Левеск, който е съпруг на Стефани, пое творческите задължения от Винс Макмеън. През януари обаче Винс се завърна в компанията, а Стефани се оттегли и Хан изцяло пое ролята на главен изпълнителен директор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ