Путин и шефът на СЗО сред най-важните гости за откриването на Зимната олимпиада в Пекин

Путин и шефът на СЗО сред най-важните гости за откриването на Зимната олимпиада в Пекин

Путин и шефът на СЗО сред най-важните гости за откриването на Зимната олимпиада в Пекин

Руският президент Владимир Путин, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус са сред високите гости, които ще уважат с присъствие на живо церемонията по откриването на XXIV зимни олимпийски игри в Пекин, която започва днес от 14:00 часа българско време. Игрите в китайската столица ще продължат до 20 февруари. Това ще бъде първата Зимна олимпиада в Китай, а столицата Пекин ще се превърне в първия град, който приема летни и зимни игри в историята си, след като бе домакин на Лятната олимпиада през 2008 година. 

В списъка с официалните гости са и редица приятелски настроени към Пекин лидери като ръководителите на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал Нахаян - както и на Имран Хан, премиера на Пакистан, с който Китай е стратегически партньор пред общия съперник Индия. Президентите на бившите съветски републики в Централна Азия, с които Пекин развива партньорство под погледа на Москва, също са очаквани на церемонията.

За сметка на това Съединените щати и редица техни западни съюзници обявиха дипломатически бойкот на олимпиадата. Сред тях са Великобритания, Канада, Австралия, Япония, Нидерландия, Белгия и Дания. А от европейските държави само две ще бъдат представени от президентите си - едната е Сърбия, която поддържа тесни връзки с Китай, а другата - Полша, чието консервативно националистическо правителство е в конфронтация с Брюксел, а има спорове и с Вашингтон, пише Ройтерс.

В такава деликатна геополитическа атмосфера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш специално отбеляза предварително, че визитата му не е политически и отива на церемонията, за да отдаде почит на "олимпийския идеал".

Повечето наблюдатели обръщат специално внимание и на присъствието на Тедрос Аданом Гебрейесус - генералния директор на Световната здравна организация, която отнесе много критики заради своята първоначална реакция при появата на новия коронавирус и предполагаемата си тенденциозна благосклонност към Пекин.редица техни западни съюзници обявиха дипломатически бойкот на олимпиадата. Сред тях са Великобритания, Канада, Австралия, Япония, Нидерландия, Белгия и Дания. 

Франция ще изпрати в Пекин делегираната министърка на спорта Роксана Марасиняну, като в същото време тя няма да присъства на самата церемония по откриването. Така тази водеща европейска сила търси баланс между това да не подкрепя политически игрите и в същото време да не дразни Китай, който е неин важен търговски партньор. 

Състезанията започнаха, България се надява на медали

Състезателната част от олимпийската програма в Пекин всъщност вече започна с няколко сесии в смесените двойки на кърлинга в сряда, двубои от програмата в хокейния турнир при жените и програмите на фигуристите.

Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, като Хаити и Саудитска Арабия ще направят своя дебют на зимни игри. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг.

България ще бъде представена от 16 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на миналия век насам. В китайската столица ще се състезаваме в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски бягането, ски скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните.

Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, като това ще бъде неговата четвърта олимпиада, а Радослав Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път. До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. За други седем - скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов - това ще бъде втора олимпиада.

Знаменосци на България на церемонията по откриването ще бъдат Мария Здравкова и Радослав Янков.

Българското участие в Пекин започва на 5 февруари и ще бъде открито от най-добрия ни скачач Владимир Зографски, който стартира с участие в квалификациите на малка шанца в събота сутринта. След това Павел Ангелов ще направи първите два манша в спускането с шейни, а биатлонистите ни ще стартират в смесената щафета 4х6 километра около 11:00 часа българско време. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ