7,3 по Рихтер разтърси Североизточна Япония. Има опасност от цунами

7,3 по Рихтер разтърси Североизточна Япония. Има опасност от цунами

Мощно земетресение с магнитуд от 7,3 по Рихтер удари Североизточна Япония в следобедните часове, предаде агенция Киодо. То е било регистрирано край главния японски остров Хоншу. Усетено е силно и в Токио в продължение на около една минута. 

Епицентърът му е бил край префектура Фукушима, на дълбочина от около 60 километра под океанското дъно. Силата на труса обаче накара японската метеорологична агенция да издаде предупреждение за опасност от високи вълни цунами за тихоокеанското крайбрежие на региона. В префектурите Мияги и Фукушима се очакват цунами вълни с височина до 1 метър, предава БТА.  И двете префектури бяха сред най-силно засегнатите от апокалиптичния трус от 8,9 по Рихтер, разтърсил североизточото крайбрежие на Япония на 11 март, 2011 година. Той бе последван от унищожителна 10-метрова вълна цунами, довела и до тежката авария в АЕЦ "Фукушима".

Японската телевизия Ен Ейч Кей съобщи, че след днешния земетръс веднага е задействана проверка дали не е възникнала извънредна ситуация в АЕЦ „Фукушима 1“ и „Фукушима 2“. В канцеларията на премиера Фумио Кишида е създаден кризисен щаб.

Над 2 милиона домакинства са останали без електричество, предаде Франс прес. Малко по-късно световните осведомителни агенции предадоха, че половин час след мощния земетръс днес е последвал още един силен трус от 5,6 по Рихтер.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ