Афганистан забрани на жените да пътуват със самолет без придружител

Афганистан забрани на жените да пътуват със самолет без придружител

Талибаните са наредили на авиокомпаниите в Афганистан да отказват да качват на борда жени, ако не са придружени по време на пътуването от роднина от мъжки пол, съобщи АФП.

Двама служители от Ariana Afghan Airlines и Kam Air са заявили пред АФП, че са получили заповед от талибаните да не издават повече билети на жени, които не са придружени от роднина от мъжки пол за пътуването си.

Решението е било взето след среща в средата на седмицата между представители на талибаните, тези две авиокомпании и имиграционните власти на летището в Кабул. Писмо, изпратено от висш служител на Ariana Afghan Airlines до персонала на авиокомпанията, копие от което АФП е получила, потвърждава тези нови инструкции, които важат за всички полети, предава БГНЕС. 

„Нито една жена няма право да лети с вътрешни или международни полети без роднина от мъжки пол“, се казва в нареждането.

Две туристически агенции, с които се свърза АФП, също потвърдиха, че са спрели да издават билети на жени, които искат да пътуват сами.

В края на декември талибаните фундаменталисти вече забраниха на афганистанските жени да пътуват на повече от 72 километра в страната, ако не са придружени от близък член на семейството. 

Това ново ограничение, наложено на афганистанските жени, идва няколко дни след решението на талибаните да затворят средните училища за момичета, непосредствено след повторното им отваряне.

В неделя министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока също разпореди разделянето на жените и мъжете в обществените паркове в Кабул, като установи дни за посещения за всеки пол. Сряда, четвъртък, петък и събота вече са запазени за мъже, а неделя, понеделник и вторник за жени, поясняват от министерството.

Откакто дойдоха на власт преди седем месеца, талибаните продължават да налагат ограничения спрямо жените като те са изключени от много обществени места, контролирани са как да се обличат и им е забранено да пътуват сами извън града си, а занапред и да летят. Талибаните също така арестуваха и задържаха активистки, някои за няколко седмици, които се застъпиха за правата на жените. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ