Албания започва работа по първия си офшорен проект за вятърна енергия

Албания започва работа по първия си офшорен проект за вятърна енергия

Албанското правителство обяви, че работи по първия си офшорен проект за производство на енергия от вятъра, съобщи информационният портал Екзит.

В момента Албания получава повечето от електроенергията си от водноелектрически централи, които обаче не се нито ефективни, нито устойчиви, а същевременно нанасят вреди на околната среда.

Министърът на енергетиката на Албания Белинда Балуку обяви, че работата по проекта за изграждане на ветропарка е в ход. Той се реализира с подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), предава БТА.

В средата на 2021 г. беше обявен конкурс за изграждането на офшорни ветропаркове с обща мощност от 100 мегавата с възможност за увеличаване на капацитета им до 150 мегавата.

Всеки участник може да кандидатства за проект с капацитет между 10 и 75 мегавата. Одобрените проекти ще получат договори за изкупуване на енергията за 15 години при фиксирани цени. Договорите трябва да бъдат одобрени до края на юни 2023 г.

Според доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) от 2021 г. Албания има потенциал да инсталира соларни и вятърни мощности от до 616 мегавата до 2030 г. Общият потенциал на тези източници в страната се оценява на 7 гигавата – три пъти повече от настоящото производство на електроенергия в Албания.

Балуку съобщи още, че през март ще започне изграждането на соларния парк Караваста, който трябва да бъде завършен за 12 месеца и ще бъде най-големият в Европа. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ