Безредици в Зимбабве след изборите, трима души са загинали

Безредици в Зимбабве след изборите, трима души са загинали

Безредици в Зимбабве след изборите, трима души са загинали

Зимбабвийската полиция заяви, че най-малко трима души са загинали след сблъсъци между силите на реда и привърженици на опозицията в столицата Хараре  заради тазседмичните президентски избори, предаде Ройтерс, като се позова на зимбабвийската телевизия.

Телевизията цитира говорителка на полицията, която допълни, че все още не е установена самоличността на тримата загинали.

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва заяви, че насилието днес в Хараре е имало за цел да наруши изборния процес. Той добави, че за него отговорно за случаите с убити и ранени е ръководството на опозиционната политическа сила "Движение за демократични промени", предаде БТА.

"Държим опозиционната коалиция ДДП и цялото й ръководство отговорно за това погазване на националния мир, имащо за цел да бъде нарушен изборният процес", каза Мнангагва.

По думите му ДДП трябва да отстрани привържениците си от улиците.

Говорител на лидера на опозицията в Зимбабве заяви, че реакцията на армията при потушаването на безредиците в столицата е била несъразмерна и неоправдана.

Според очевидци, цитирани от Ройтерс, войници са открили огън, за да разпръснат привържениците на опозицията, които хвърляли камъни и обвиняват управляващата партия в опит да манипулира произведените в понеделник президентски избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ