Бивш съветник на Джонсън: Той беше против локдаун, защото умирали само хора над 80 години

Бивш съветник на Джонсън: Той беше против локдаун, защото умирали само хора над 80 години

Бившият съветник на британския премиер Борис Джонсън Доминик Къмингс отправи ново обвинение срещу него, твърдейки, че той се въздържал известно време да разпореди втори локдаун с цел ограничаване на разпространението на новия коронавирус, тъй като умирали главно хора над 80-годишна възраст, предаде Франс прес.

След като дълго време хулеше Джонсън в блога си, в Twitter и по време на седемчасово изслушване пред парламентарна комисия преди два месеца, Къмингс, напуснал "Даунинг стрийт" 10 миналата есен в контекста на вътрешни борби, даде обширно интервю на Би Би Си, което бе излъчено снощи.

В откъс от текста, публикуван предварително, той твърди, че миналата есен Джонсън застанал срещу мнението на учени и на лейбъристката опозиция, според които трябвало да наложи втори локдаун, защото смятал, че "локдауните не действат" и че "всички, които умират, са най-вече хора над 80-те и не можем да убием икономиката, само защото умират над 80-годишни хора".

Бившият съветник цитира постове на премиера в WhatsApp, в които последният твърдял, че средната възраст на жертвите на COVID - "82-81 години за мъжете, 85 години за жените", е "над очакваната продължителност на живота".

В крайна сметка Борис Джонсън въведе през ноември втори локдаун с продължителност един месец, после трети през януари, траял няколко месеца, заради експлозивен ръст на заразените с варианта Алфа. Основната част от последните рестрикции бе вдигната вчера в Англия, включително задължителното носене на маска, информира БТА.

Според Къмингс на 18 март 2020 г. - пет дни преди първия локдаун, - Джонсън се канел да посети кралица Елизабет Втора, както всяка седмица, докато правителството препоръчвало да се избягват контакти с възрастни хора.

"Казах му: "Има хора в този офис, които се изолират, вие може да сте хванали коронавируса, аз може да съм хванал коронавируса, вие не можете да идете при кралицата", твърди Доминик Къмингс. "Казах му: "Ако я заразите с коронавируса и тя умре, какво си . . . не можете да го направите, не можете да поемете този риск, това е пълна лудост", разказва той и уточнява, че Джонсън все пак осъзнал как стоят нещата и се отказал.

От "Даунинг стрийт" 10 отрекоха пред Би Би Си да се е разиграла подобна сцена и заявиха, че "от началото на пандемията премиерът е вземал необходимите мерки, за да бъде защитен животът на хора", като "е търсел опора в най-добрите научни мнения".

С над 128 700 смъртни случая, свързни с коронавируса, Обединеното кралство е сред най-силно засегнатите от пандемията европейски страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ