Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги става член на Папската академия за социални науки

Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги става член на Папската академия за социални науки

Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги става член на Папската академия за социални науки

Папа Франциск назначи бившия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за член на Папската академия за социални науки, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Академията е основана през 1994 година като еквивалент на по-старата Папска академия на науките в областта на социалните дисциплини и има важна консултативна роля. Организацията провежда редовни международни симпозиуми по теми като трафика на хора, модерното робство и облекчаването на дълговете, на които присъстват светила в тези области. След срещите се изготвят доклади, които папата може да използва за насоки по нерелигиозни въпроси.

Като член на академията 72-годишният Драги ще има ключова роля в подбора на теми и участници за конференциите. Като президент на ЕЦБ той получи множество похвали за спасяването на еврото, а прочутата му реч "ще направим, каквото е необходимо" от 2012 г. даде сигнал за необичайна намеса на институцията в борбата с рязкото влошаване на икономическите условия в еврозоната. Икономист с докторат в Масачузетския технологичен институт, Драги беше централен банкер на Италия, преди да застане начело на ЕЦБ. Драги се оттегли от ръководството на ЕЦБ през октомври миналата година след 8-годишен мандат.

През февруари Папската академия за социални науки събра над 25 представители на правителства, религиозни власти и икономисти, включително нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц и шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. На конференцията Георгиева преговаря с министъра на икономиката на Аржентина Мартин Гусман за дълговата криза в латиноамериканската страна. Стиглиц също е сред 20-тината членове на академията. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ