Борци срещу сексуалното насилие получиха Нобеловата награда за мир

Борци срещу сексуалното насилие получиха Нобеловата награда за мир

Борци срещу сексуалното насилие получиха Нобеловата награда за мир

Гинекологът Денис Муквеге, лекувал жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго, и Надя Мурад - язидска защитничка на човешките права, оцеляла след сексуално робство в Ирак в плен на "Ислямска държава", спечелиха Нобеловата награда за мир, съобщиха информационните агенции, цитирани от БТА.

Двамата са отличени за борбата си срещу използването на сексуално насилие като оръжие при войни и въоръжени конфликти, заяви Норвежкият нобелов комитет.Наградата, чиято парична стойност е 9 милиона шведски крони (873 000 евро), ще бъде връчена в Осло на 10 декември.

Денис Муквеге многократно е осъждал безнаказаното масово изнасилване и е критикувал правителството на Конго и други държави, че не са направили достатъчно, за да прекратят използването на сексуалното насилие срещу жени като стратегия и оръжие във въоръжени конфликти.

Надя Мурад успява да избяга от "Ислямска държава" и заминава за Германия. В последните години тя се бори активно за човешките права - за правата на язидите, на пострадалите от геноцид, сексуално насилие, тероризъм и трафик на хора.

Преди бягството си е била насилвана от 12 фанатици на "Ислямска държава". Тя е пленена и превърната в сексуална робиня на 19-годишна възраст, след като терористи нападнали и завзели селото й през 2014г. Успяла да избяга след 3 кошмарни месеца, но разказва,че повече от 6 500 жени са заловени и малтретирани.

През септември 2016-а е назначена от ООН за посланик на добра воля.

Преди отвличането Надя учи и мечтае да стане учителка по история. Познава терористите само от телевизията. Докато не ги вижда навсякъде по улиците на селото, в което живее. Някои са с маски, други - не, говорят различни езици. Разделят мъжете от жените. Шестима от братята на Надя са убити пред очите й, защото отказват да приемат исляма, разказа bTV през 2017-а.

"Много от момичета направиха опити за самоубийство, а някои отнеха живота си заради зверствата, на които бяха подложени. В началото не губих надеждата си за бягство, нито за момент. Надявах се, че ще оцелея и че някак нещата ще се оправят. Въпреки всичко, на което бях подложена. Но дойде момент, в който те ни показваха снимки и клипове как убиват хората и какви зверства извършват, терористичните нападения, които правят. Тогава си казах, че това е краят, краят на човечността”, сподели тогава Надя.

За първи път Нобеловата награда за мир е присъдена през 1901 г. на Жан-Анри Дюнан, Швейцария, и Фредерик Паси, Франция.

Нобеловата седмица ще приключи на 8 октомври, когато ще бъде обявен носителят на престижния приз за икономика. Тази година няма да бъде връчвана награда за литература заради секс скандал, който разтърси  Шведската академия. Тазгодишният приз за литература ще бъде връчен със този за 2019 г. по време на следващата церомния. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ