Британските разузнавателни служби сa изтезавали заподозрени за тероризъм след 11 септември

Британските разузнавателни служби сa изтезавали заподозрени за тероризъм след 11 септември

Британските разузнавателни служби сa изтезавали заподозрени за тероризъм след 11 септември

Британските шпионски централи са знаели за неправомерното третиране на стотици заподозрени от САЩ екстремисти и са участвали в залавянето на хора, прехвърляни без съдебен процес в трети страни. Това се казва в разпространен днес доклад на комисия към Камарата на общините, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Докладът прави преглед на действията на британските служби за разузнаване и сигурност след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. във връзка с третирането на задържаните в чужбина и тяхното прехвърляне. Документът е поредното проучване на скандала за евентуални изтезания, лошо отношение и незаконно прехвърляне през граници, предава БТА.

"Според нас Обединеното кралство е толерирало действия и е предприемало други действия, които смятаме за непростими", заключава парламентарната комисия по разузнаване и сигурност. Депутатите подчертават, че не са открили "неопровержими доказателства", че агенциите умишлено са пренебрегвали съобщенията за лошо отношение и трансфер като "институционална политика на САЩ". Но британските власти "е трябвало да направят повече", за да повлияят на поведението на САЩ, твърдят депутатите от комисията.

Докладът бе предшестван от разследване от 2013 г., установило, че британски агенти са участвали в практиката на САЩ за предаването на заловен предполагаем екстремист на трети страни. Още по-ранно проучване констатира, че правителството в Лондон е знаело за неправомерното третиране на заподозрени екстремисти от съюзници на САЩ, но не се е намесвало.

Огласеният днес доклад изброява 198 случая, в които британските власти са получили разузнавателна информация от задържани лица, за които са знаели или са подозирали, че са били обект на лошо отношение. Парламентарната комисия отхвърля твърденията на агенциите, че става дума за "изолирани инциденти".

Правозащитници заявиха, че докладът на Камарата на общините излага прекалено ограничена картина на събитията и призоваха за съдебно разследване на задържанията и прехвърлянето на заподозрени по време на т.нар. война срещу терора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ