Чешкият премиер отрече твърденията на президента за "Новичок"

Чешкият премиер отрече твърденията на президента за Новичок

Чешкият премиер отрече твърденията на президента за "Новичок"

Чешкият премиер Андрей Бабиш опроверга изказването на президента Милош Земан, че в Чехия е било произведено и изпробвано бойно отровно вещество от групата "Новичок", каквото бе използвано през март за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Франс прес.

"Чешката република никога не е произвеждала, разработвала или складирала вещество от групата "Новичок", написа в Туитър Бабиш, позовавайки се на сведения от цивилното и военното разузнаване, съобщава БТА.

Президентът Земан, който е известен с проруските си симпатии, също се позова на доклад от разузнаването, когато заяви в четвъртък, че в Чехия е било произвеждано и изпробвано такова вещество, но в малки количества, които впоследствие са били унищожени.
Днес канцеларията на Бабиш съобщи в изявление, че през 2017 г. Чехия е извършила микросинтез на "Новичок" в рамките на военна програма за защита на цивилни и военнослужещи.

В изявлението се подчертава, че тази процедура не може да се смята за производство или разработване на това нервнопаралитично вещество и се добавя, че изказването на Земан се дължи на недоразумение.

Канцеларията на премиера уточни, че тук става дума за "Новичок" тип А-230, а не за тип А-234, какъвто се смята, че е бил използван за нападението срещу Скрипал. Тези аргументи вече бяха изтъкнати миналата седмица от чешките министри на отбраната и на външните работи

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ