Два петролни танкера са били нападнати в Оманския залив. "Черното злато" поскъпна рязко

Два петролни танкера са били нападнати в Оманския залив. "Черното злато" поскъпна рязко

Два петролни танкера са нападнати днес в Оманския залив, предаде ТАСС, цитирайки Прес-ТВ

Според ирански медии в района, където плават танкери, били чути експлозии. Пристанища в Пакистан и Оман получили сигнали за бедствие от екипажите на нападнатите танкери. Не се съобщава в коя страна са регистрирани плавателните съдове, добавя ТАСС

Британската организация за безопасност на морските търговски операции също предупреди, че в Оманския залив е станал инцидент и призова за изключително внимание на фона на напрежението между САЩ и Иран, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пети американски флот заяви, че знае за нападенията срещу танкери в Оманския залив, за които беше съобщено по-рано, предаде Асошиейтед прес. Флотът, базиран в Бахрейн, е изпратил сили в района, за да помогнат на танкерите.Cmdr. Говорител на флота, базиран в Бахрейн, заяви, че американските ВМС оказват помощ на двата съда. той не каза как са били атакувани корабите или кой се подозира, че стои зад атаките.

Един от нападнатите кораби беше идентифициран като "Фронт олтеър" (Front Altair), плаващ под флага на Маршаловите острови. Според частна фирма за морско разузнаване на борда му е избухнал пожар и той дрейфува.

Източници от областта на морския транспорт твърдят, че петролен танкер, собственост на норвежката компания "Фронтлайн", е ударен от торпедо край бреговете на Обединените арабски емирства, посочва Ройтерс.

Малко по-късно корабна компания идентифицира втория танкер като "Кокука Кърейджъс" (Kokuka Courageous). От танкера са евакуирани 21 маоряци, един от тях е ранен, а в корпуса на танкера има пробойна, предаде АП.

Новината се отрази на фючърсите на петрола, които скочиха рязко с 4 на сто, до над 62 долара за барел

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ