Емерсън Мнангагва печели изборите за президент на Зимбабве

Емерсън Мнангагва печели изборите за президент на Зимбабве

Емерсън Мнангагва печели изборите за президент на Зимбабве

Кандидатът на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) Емерсън Мнангагва, спечели президентските избори, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Мнангагва, който бе досегашен президент на Зимбабве след отстраняването на Робърт Мугабе, получи 50,8 процента от гласовете. Противникът му, лидерът на опозицията Нелсън Чамиса получи 44,3 процента, съобщи Присила Чигумба, председателката на централната избирателна комисия.

Резултатите бяха оповестени в момент, в който обстановката в столицата Хараре е напрегната. Армията патрулира по улиците след протести, в които имаше и жертви.

Говорител на опозицията определи резултатите като "фалшиви" и каза, че те не са били проверени от нея.

След оповестяване на победата му, Мнангагва приветства новото начало за Зимбабве, предаде Франс прес.

"Благодаря Зимбабве. Това е ново начало. Нека се обединим в мир и любов и заедно да построим един нов Зимбабве за всички", каза Мнангагва.

"Дори и да бяхме разделени по време на изборите, ние сме обединени в нашите мечти", допълни той.

Мнангагва беше дясната ръка на Робърт Мугабе. В продължение на над 30 години той бе предан служител на президента. Мнангагва дойде на власт през ноември след намеса на армията, при което се стигна до оттеглянето на Мугабе от власт.

Мнангагва е наричан Крокодила заради безжалостния му характер. По време на предизборната кампания той обикаляше страната и се представяше като човек на промяната, като се отрече от ментор Мугабе.

Миналия ноември Мнангагва, по онова време вицепрезидент, бе уволнен и така стана жертва на политическите амбиции на съпругата на Мугабе - Грейс. Страхувайки се за живота си, той избяга заедно с един от синовете си към съседен Мозамбик, носейки само куфар с пари. На границата бе спрян и едва не бе застрелян, но синът му се намеси и той напусна страната невредим.

Две седмици след това Мнангагва се завърна триумфално в Хараре. През това време армията, която бе против това Грейс Мугабе да стане приемник на Робърт Мугабе, постави дългогодишния президент под домашен арест и го принуди да подаде оставка. Мнангагва, който бе приятел на генералите, веднага пое властта.

Мнангагва е роден на 15 септември 1942 г. в южната част на Зимбабве, която по онова време е британска територия. Той израства в Замбия. Син е на антиколониален активист. През 1966 г. се присъединява към движението за независимост, което се противопоставя срещу властта на бялото малцинство. След саботаж е арестуван и прекарва10 години в затвора.

С идването си на власт през 1980 г. Мугабе превръща Мнангагва, с когото са бойни другари, в един от фаворитите си. Поверява му важните министерства на отбраната и на финансите. През 1983 г. в качеството му на шеф на националната сигурност, Мнангагва ръководи бруталната репресия в две отцепнически провинции в западната и централната част на страната. В тези репресии загиват около 20 000 души. Неотдавна Мнангагва призна, че този епизод е петно в историята на страната.

През 2008 г. Мнангагва е натоварен с организирането на изборите и надзирава изборните измами и насилието, позволили на Мугабе да запази властта въпреки поражение на първия тур. Заради измамите и насилието международната общност наложи санкции на страната.

През 2017 г. приближени на Мнангагва казаха, че антуражът на основната му съперничка Грейс Мугабе е искал да го отрови. Миналия юни Мнангагва избягна на косъм атентат с граната, при който бяха убити двама негови охранители на предизборна среща в Булавайо в южната част на страната. Той отново обвини привърженици на Грейс Мугабе за този акт.

Основният опонент на Мнангагва на изборите - Нелсън Чамиса, го обвинява, че е представител на миналото, готов на всичко, за да запази властта. Мнангагва казва, че е кротък като агънце. Но не такова впечатление оставя потушаването със сила на протестите тази седмица в Хараре, на които привърженици на опозицията критикуваха изборните измами.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ