Европа отклонява все повече погледа си от САЩ, насочва го към Китай

Европа отклонява все повече погледа си от САЩ, насочва го към Китай

Европа отклонява все повече погледа си от САЩ, насочва го към Китай

Европа отклонява все повече погледа си от Доналд Тръмп и САЩ и го насочва към Китай. От началото на пандемията, доверието към американския президент сред обществото в големите европейски страни намалява все повече, пише Business Insider.

Според данни от актуална анкета 76% от германците казват, че мнението им за Америка се е влошило заради кризата. 37% от анкетираните заявяват, че е по-важно да се поддържат близки отношения със САЩ, но само с 1% по-малко от тях ( 36%) са тези, които предпочитат поддържане на близки отношения с Китай. Това е чувствителен спад спрямо резултатите от аналогична анкета, проведена миналата година, когато 50% от германците са били на мнение, че поддържането на отношенията с САЩ е приоритет, в сравнение само с 24%, които са посочили Китай. В отделен въпрос само 10% от германците разглеждат САЩ като най-важния глобален партньор на страната, което е спад от 19% спрямо миналата година. Шест процента са тези, които виждат Китай в тази роля, което е с 1 процентни пункта повече спрямо предходната година.

Друга анкета, проведена миналата седмица установи, че само 2% от французите се доверяват на Тръмп да осигури световно лидерство. В същото време Китай упражнява нарастваща политическа, дипломатическа и финансова сила в цяла Европа.

Отделно проучване, проведено във Великобритания, също установи влошаване на общественото мнение за САЩ от началото на пандемията.

Запитани в края на миналия месец дали Великобритания трябва да изгради по-силни отношения с Европа или със САЩ, 35% от британците са отговорили, че Европа трябва да бъде приоритет, в сравнение с едва 13%, които заявяват, че САЩ трябва да е приоритет. Това е изместване от 6 процентни пункта към Европа от началото на ноември до момента.

Промяната в обществените нагласи се дължи главно на появили се информации за коментара на Тръмп, спекулиращи, че е "препоръчал" използването на дезинфектанти като средство за масово лечение на пациенти с коронавирус. И макар впоследствие да се оказа, че думите на американския президент са били извадени от ироничния контекст на цялото му изказване, те са оставили траен отпечатък сред населението в много европейски страни. Информацията, че Тръмп се е опитал да купи права върху коронавирусна ваксина, разработена в Германия, също предизвика гняв на континента.

Европа пренебрегва все повече заплахите на Тръмп към Китай

Тази промяна се наблюдава и в поведението на европейските правителства, които изглежда са все по-склонни да игнорират заплахите на Тръмп за установяване на по-тесни връзки с Китай. Редица европейски държави работят по сделки с китайската телекомуникационна компания Huawei за разработване на техните 5G мрежи, въпреки растящите агресивни заплахи от Белия дом.

Пекин също демонстрира нарастваща способност да упражнява дипломатически натиск върху Европа, дори когато противодейства на желанията на Вашингтон.

Нежеланието на Европа да критикува Китай може да се дължи отчасти на нарастващото икономическо господство над Пекин.

Скорошен доклад на инвестиционната банка GP Bullhound сочи, че след като европейските пазари на технологии се отвориха, Китай застигна САЩ по отношение на инвестициите в европейски технологични компании за първи път от 2018 г. насам.

Ясно е, че с глобалната икономика, насочена към дълбока рецесия, европейските правителства, публичните институции и компаниите все повече се обръщат към Китай за подкрепа и инвестиции. И с влошаването на общественото мнение в Европа за САЩ, възраждането на Китай като следващ глобален лидер би могло да е за сметка на Америка и по-точно на президента Тръмп, обобщава изданието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ