"Файненшъл таймс": Пекин ще си отмъсти на Хонконг

Файненшъл таймс: Пекин ще си отмъсти на Хонконг

"Файненшъл таймс": Пекин ще си отмъсти на Хонконг

Пекин ще си отмъсти на Хонконг, предрича британският в. "Файненшъл таймс", предупреждавайки, че космополитният азиатски град, готвещ се за предстоящите ответни мерки, няма никога повече да бъде същият, предава БТА.

В Китай има афоризъм, означаващ "да отмъстиш, когато дойде подходящият момент" и лидерите в Пекин го използват, обсъждайки хонконгския проблем. Досега китайските представители използваха предимно помирителен тон, но дори ако протестите спрат веднага, централните власти ще си разчистят сметките. Градът никога няма да бъде отново същият, предупреждава британското издание.

Протестиращите, запознати с китайската история, са наясно с предстоящите ответни мерки, което придава на тяхното движение нихилистична нотка. "Ако ние изгорим, ще горите с нас", гласи един от най-често срещаните лозунги, написани със спрей по стените на централния бизнес квартал.

От своя страна, управляващата Комунистическа партия също научи важен урок от реакцията си на предишния мирен протест през 2014 г., който доведе до затягане на хватката на Пекин над Хонконг, включително ответни мерки срещу лидери на движението, местни политици и медии. Изводът на централните власти от последните месеци на недоволство в автономния град е единственият възможен в авторитарна система: че предишният път са действали прекалено меко. Когато моментът назрее, те трябва да действат безкомпромисно, за да накажат Хонконг. Също като в Китай след 1989 г. хонконгската образователна система ще бъде променена, за да пропагандира "патриотични" идеи, "ненадеждните" чиновници и съдии ще бъдат сменени, медиите ще бъдат поставени под контрол, а бизнесмените ще трябва да показват лоялност. Вероятни са масови арести и контрол над интернет. Това е най-добрият сценарий, ако протестите спрат веднага - което е малко вероятно.

Реалностите на комунистическото управление не позволяват отстъпки на недоволни провинции. Ако Си Цзинпин отстъпи сега, какво ще стане с други градове? Ако не накаже строго територията, останалата част от страната и политическите му врагове ще усетят слабост, а няма да приветстват неговата сдържаност.

Точно защото усещат какво предстои, жителите на Хонконг вероятно няма да се върнат спокойни към нормалния си живот. Никоя страна не може да отстъпи и шансът за поява на войници по улиците на Хонконг нараства с всеки изминал ден. В този случай обаче хонконгската полиция вероятно ще избере да се присъедини към бунта. Колкото и да е мразена в момента, полицията се състои предимно от говорещи кантонски местни жители, докато армията е съставена от говорещи мандарински китайски войници от Севера, подчертава "Файненшъл таймс".

Подобен сценарий вероятно ще лиши Пекин от лукса да избере как и кога да накаже града. Но отмъщението приближава, предупреждава британското издание.

Наложената от властите забрана да се носят маски по време на протестите може да е началото на ответните мерки, пише в. "Ню Йорк таймс". Когато хонконгската лидерка Кари Лам я обяви, тя подчерта, че градът не е в извънредно положение. Това послание беше внимателно преценено, целейки да покаже, че правителството взема мерки за защита на обществената сигурност, без да предизвика повече насилие.

Освен това пропекинските лидери и политици, от умерените като Лам до поддръжниците на твърда линия, са решени да се справят с размириците и да не дават на централното китайско ръководство причина да се намеси.

Опитите за възстановяване на реда, без да се стига до повече протести, ще бъдат обаче затруднени. Местните лидери обмислят налагането и на други мерки, но рязко различаващите се оценки на забраната за маските подчертават колко трудно би било постигането на компромис между местното правителство и протестиращите: за висшето ръководство, забраната беше умерен подход, избягващ предложените далеч по-екстремни мерки. За протестиращите това е проява на най-големите им страхове, отслабване на гражданските свободи, които различават полуавтономната територия от останалата част на Китай и признак, че Пекин ще окаже още повече влияние върху града.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ