"Агент" на ФБР в смартфона извади на светло огромна престъпна мрежа

Агент на ФБР в смартфона извади на светло огромна престъпна мрежа

"Агент" на ФБР в смартфона извади на светло огромна престъпна мрежа

Повече от 800 заподозрени в различни престъпления са били арестувани по цял свят в невиждана по мащабите си полицейска операция по цял свят, след като са използвали мобилно приложение за изпращане на съобщения, разработено от ФБР, съобщиха днес на пресконференция от Европол.

"Тези данни доведоха миналата седмица до стотици полицейски операции в цял свят, от Нова Зеландия до Австралия, без да забравяме Европа и САЩ, и дадоха впечатляващи резултати", заяви Жан-Филип Льокуф, зам.-директор по операциите в Европол, цитиран от Франс прес. "Над 800 ареста, над 700 обискирани обекта, над 8 тона кокаин", изреди той.

Заподозрените престъпници са вярвали в продължение на години, че мобилното приложение ANOM осигурява пълна анонимност и криптиране на съобщенията им. Поради това те не се притеснявали да споделят в него пълни детайли за извършваните от тях незаконни операции – включващи кражба на скъпи автомобили, трафик на наркотици, оръжие и различни незаконни удари, убийства. Всъщност днес бе разкрито, че приложението е било разработено от американското Федерално бюро за разследвания, което е получавало цялата информация на престъпния свят.

Операцията е осъществена съвместно между ФБР, международни служби от ранга на Европол, правителството на Австралия и други правоохранителни органи и се е провела на територията на дузина държави, предаде Би Би Си. По време на операцията, наречена „Троянски щит“, са иззети също така луксозни автомобили, 250 оръжия, различни валути на обща стойност над 48 млн. долара, както и 8 тона кокаин.

Европол обяви, че това е „най-голямата операция срещу криптираната комуникация“. В територията на Европа са арестувани 75 души в Швеция, 60 в Германия и 49 в Нидерландия. В Австралия са арестувани 244 заподозрени. Сайтът anom.oi в момента е с логото на  ФБР, австралийската полиция и герба на Операция „Троянски щит“, на която са знамената на Канада, Дания, Германия, Шотландия, Естония, Австралия, Великобритания, Австрия, Норвегия, Унгария, Финландия, Латвия, Нидерландия, Швеция, САЩ и Нова Зеландия.  

През март 2018 г. канадската компания Phantom Secure, която е предоставяла подобна система за криптирани съобщения, и която често е била използвана от трафиканти на наркотици е затворена. Подобна е съдбата по-късно и на европейската платформа за криптирана комуникация EncroChat и канадската Sky Global. Това отваря пазар за нова подобна услуга. На дистрибутори на Phantom Secure е било предложено да разпространяват сред предишните си клиенти устройства, на които е инсталирано приложението ANOM. Първоначално това е ставало на територията на Австралия.

“Устройствата не могат да се използват за телефонни разговори или за изпращане на имейли. Единствено може да се комуникира чрез някой, който има същата платформа“, обясниха от австралийската полиция.

Австралийските власти посочиха заподозрения в трафик на наркотици Хакан Айик, като човека, който е препоръчал на негови партньори от престъпния свят да използват устройства ANOM. Той е бил убеден в сигурността на съобщенията от полицаи под прикритие.

„Хакан Айик в момента живее в Турция и най-добре да се предаде на властите, най-вече с оглед на неговата лична безопасност, след като вече се знае, че той е внедрил подслушваните устройства сред престъпните групи“, се казва още в съобщението на австралийската полиция.

Според информацията повече от 12 000 подслушвани устройства са били използвани от 300 престъпни организации в над 100 държави.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ