Франция, Белгия, Нидерландия и Германия ще вземат по-твърди мерки срещу бандите за трафик на хора

Франция, Белгия, Нидерландия и Германия ще вземат по-твърди мерки срещу бандите за трафик на хора

Франция, Белгия, Нидерландия и Германия се споразумяха да вземат по-твърди мерки срещу бандите за трафик на хора, действащи в Ламанша, съобщи ДПА, като отбеляза, че решението е било взето на извънредна среща на високо равнище, състояла се вчера във френския пристанищен град Кале.

Великобритания трябва да създаде легални миграционни канали за бежанците, подчерта френският вътрешен министър Жералд Дарманен след срещата. Той добави, че Лондон трябва освен това да направи по-сложно бежанците да намират работа в сивата икономика, предаде БТА.

Преди дни 27 души се удавиха в Ламанша при опит да достигнат Великобритания.

Франция оттегли поканата си към Великобритания да присъства на срещата след началото на дипломатически конфликт, започнал след като британският премиер Борис Джонсън публикува писмото, което е изпратил до френския президент Еманюел Макрон, преди адресатът да го е прочел.

Една от предложените мерки за възпиране на нелегалните мигранти, желаещи да прекосят Ламанша - връщането им във Франция - предизвика особеното недоволство на Париж, отбелязва Ройтерс.

Дарманен подчерта, че иска да се консултира с британската си колежка Прити Пател. "Искаме да работим с британците, британците са наши съюзници", добави той, но подчерта, че Франция не иска да бъде заложник на британската вътрешна политика.

Френският вътрешен министър съобщи също, че от началото на следващия месец европейската гранична служба Фронтекс ще осигури самолет, който да след бреговете на Франция, Белгия и Великобритания. Той изрази и симпатия към трудностите, с които се сблъскват бежанците., като подчерта хуманитарното значение на операцията по крайбрежието. Френската полиция иска да спаси живота на хора, като им попречи да опитат опасното прекосянване на Ламанша, подчерта Дарманен.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ