Франция: Европа има нужда от по-силна отбрана заради Тръмп

Франция: Европа има нужда от по-силна отбрана заради Тръмп

Франция: Европа има нужда от по-силна отбрана заради Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп поставя под съмнение ангажимента на САЩ към НАТО, затова става още по-наложително засилването на Европа на отбраната, заяви френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли, цитирана от Франс прес.

"Преди година на срещата на върха на НАТО той не даде категорична подкрепа на идеята, според която, след влизането в сила на Договора за Северноатлантическия алианс, при нападение срещу държава от алианса останалите ще й се притекат на помощ", каза министър Флоранс Парли по телевизия "Франс 2".

"Всичко това хвърля някаква форма на съмнение", добави Парли. Тръмп нарече НАТО "остаряла" в кампанията за президентските избори и редовно се оплаква от твърде недостатъчните според него военни разходи на европейските държави, членове на пакта, предава БТА.

Френският министър каза, че според нея на срещата на високо равнище на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел "президентът на САЩ ще упражни много силен натиск върху съюзниците, особено европейските, да поемат тежестта, която според него поемат САЩ".

"Ето защо Европа на отбраната е необходима конструкция в обстановка, в която не сме сигурни дали постиженията, които сме имали 70 години, са окончателно придобити", посочи Парли.

Министърът изтъкна, че Франция и Германия са предприели "историческа" стъпка, като са решили да произведат заедно боен самолет и тежък танк и са договорили "европейска инициатива за намеса" - военни сили за действия при криза, в които участват десетина държави.

"Решихме наследникът на Рафал - танкът Льоклер, да бъде проектиран и произведен съвместно, защото се нуждаем от консолидиране на нашата промишленост, за да сме по-силни на европейско равнище", каза Парли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ