"Гардиън": Близо 8 млн. британци ще минат през болниците заради коронавируса

Гардиън: Близо 8 млн. британци ще минат през болниците заради коронавируса

"Гардиън": Близо 8 млн. британци ще минат през болниците заради коронавируса

Епидемията от коронавируса във Великобритания може да продължи до пролетта на следващата година, като може да се наложи да бъдат хоспитализирани близо 8 милиона граждани на Обединеното кралство, съобщи британският "Гардиън", цитиран от БТА.

Вестникът се позовава на материали, с които разполага, от секретен брифинг на правителствената изпълнителна агенция Пъблик хелт Ингланд, организиран за ръководството на Националната система за здравеопазване (NHS).

В документа се посочва, че се очаква до 80 процента от населението да бъде заразено с Ковид-19 в следващите 12 месеца, като за 15 на сто от заразените, или 7,9 млн. души, може да се наложи хоспитализация.

"Гардиън" отбелязва, че на този брифинг е било изложено сегашното виждане на правителството за това доколко сериозна може да се окаже инфекцията както за общественото здраве, така и за кадровия потенциал на критично важните системи, като NHS, полицията, противопожарната служба и транспорта.

Докладът е бил изготвен през последните дни и разглежда подготвеността на службите за спешна помощ и реакция. Одобрен е лично от шефа на правителствената медицинска служба д-р Сюзън Хопкинс, която ръководи оперативния щаб за борба с епидемията в страната.

"Гардиън" съобщава и за гневната реакция на редица германски министри след медийните съобщения, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил на германска медицинска компания "големи суми" за изключителните права над ваксина за Ковид-19. "Германия не е за продан", каза по този повод икономическият министър Петер Алтмайер за телевизия А Ер Де, реагирайки на новината, появила се във вестник "Велт ам зонтаг" и озаглавена "Тръмп срещу Берлин". Според вестника Тръмп е предложил 1 млрд. долара на базираната в Тюбинген биофармацевтична компания CureVac, за да гарантира, че ваксината ще бъде "само за Съединените щати". Съобщава се също, че германското правителство е предложило свои собствени "финансови поощрения" за това ваксината да остане в страната.

Тази публикация предизвика буря от възмущение в Берлин. "Сега е важно международното сътрудничество, а не собственият национален интерес", заяви по този повод Ервин Рюдел - консервативен депутат от здравната комисия в Бундестага. А лидерът на центристката Свободна демократическа партия Кристиан Линднер обвини Тръмп в предизборен пиар. Германският здравен министър Йенс Шпан каза, че изобщо не се обсъжда въпросът за изкупуването на CureVac от Тръмп. Тази компания ще разработи ваксина "за целия свят, а не за отделни страни", подчерта той, цитиран от "Гардиън".

"Индипендънт" съобщава, че от британските болници са започнали да изчезват диспенсърите с дезинфектиращ гел поради липсата им в търговската мрежа. Това е накарало персонала там да поставя малки бутилчици с гела направо до леглата на пациентите или да ги заключва в шкафчета. А здравните работници открито призоваха да не се краде от болниците. Шефът на раковото отделение на прочутата болница "Св. Вартоломей" в Лондон написа в Туитър: "Не мога да повярвам, че трябва да се обръщам с подобна молба, но моля ви, не вземайте диспенсърите с дезинфектант от нашите отделения, когато посещавате болницата".

Италианският вестник "Кориере дела сера" съобщава за смъртта на прочутия италиански архитект Виторио Греготи от Ковид-19 на 92-годишна възраст. Той е проектирал стадиона за лятната олимпиада в Барселона през 1992 г., стадиона "Мараси" в Генуа, на който се играха мачове от световното първенство в Италия през 1990 г., театрални сгради в Италия и Франция, жилищен комплекс в Шанхай и културния център Белем в Португалия.

Греготи е починал от пневмония, причинена от коронавируса, в болница в Милано. Според "Кориере дела сера" в същата болница е настанена и съпругата му Мариана Маца, но се се дава информация за състоянието й.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ