Германия иска да привлича по 400 000 квалифицирани чужди работници годишно

Германия иска да привлича по 400 000 квалифицирани чужди работници годишно

Новата управляваща коалиция в Германия иска да привлича всяка година по 400 000 квалифицирани работници от чужбина, за да помогне едновременно за облекчаване на демографския дисбаланс и на недостига на работна ръка в ключови сектори, предаде Ройтерс. 

"Недостигът на квалифицирани работници е станал толкова сериозен, че това значително забавя икономическия ни растеж. Можем да поставим под контрол проблема със застаряването на работното ръка само чрез модерна политика на имиграция", посочи ръководителят на парламентарната група на Свободната демократическа партия Кристиан Дюр, в интервю за сп. "Виршафтсвохе", предава БТА. Според него трябва възможно най-бързо да започнат да се привличат по 400 000 квалифицирани работници от чужбина. 

В коалиционното споразумение социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, свободните демократи и Зелените се споразумяха по мерки, които да направят германския пазар на труда по-привлекателен за работници от страни извън ЕС, както и за повишаване на минималната почасова заплата.

По оценки на близкия с работодателите Германски икономически институт страната ще изгуби над 300 000 работници тази година заради броя на излизанията в пенсия, който е по-голям от този на навлизанията на пазара на труда. Очаква се тази разлика да се задълбочи до края на десетилетието. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ