Германия спира доставките на оръжие за Саудитска Арабия

Германия спира доставките на оръжие за Саудитска Арабия

Германия ще прекрати доставките на оръжие за Саудитска Арабия заради случая с убийството на журналиста Джамал Хашоги, заяви германското министерство на икономиката, цитирано от ДПА.

Това включва и доставките на оръжие, които вече са били одобрени, посочиха от министерството.

Берлин по-рано бе предупредил, че повече няма да доставя оръжие за саудитското кралство и че ще извърши проверка на вече дадените разрешителни за износ, припомня БТА.

Опитите и други страни членки на Европейския съюз да бъдат убедени да последват германския пример не дадоха резултат. Като основен противник на идеята се очерта френският президент Еманюел Макрон.

Говорител на германското министерство на икономиката отбеляза днес, че правителството предприема действия, насочени срещу притежателите на валидни индивидуални разрешителни за износ с цел да бъдат прекратени доставките на оръжие от Германия за Саудитска Арабия.

Решението на германското правителство ще засегне износа на 20 чисто нови бойни катера за Саудитска Арабия, два от които са вече построени, а други осем са в процес на построяване.

Освен решението за преустановяване на оръжейните доставки германското правителство реши да забрани на 18 саудитски граждани да влизат в Шенгенското пространство заради предполагаемата им връзка с убийството на Хашоги, припомня Асошиейтед прес.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че по случая със смъртта на саудитския журналист все още има повече въпроси, отколкото отговори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ