Германската прокуратура разследва партийни лидери за коронавирусни бонуси

Германската прокуратура разследва партийни лидери за коронавирусни бонуси

Германската прокуратура започна разследване на двамата лидери на участващата в управляващата коалиция партия "Съюз 90/Зелени" Аналена Бербок и Роберт Хабек, предаде Ройтерс, като цитира изявление на партията. Онлайн изданието на "Шпигел" съобщава, че разследването е за възможна злоупотреба с доверие поради незаконно изплащане на суми от 1500 евро на членове на съвета на партията през 2020 година.
Обвиненията са свързани с одобряването на "коронавирусен бонус", който членовете на съвета дали на самите себе си през 2020 г., според говорител на берлинската прокуратура, пише БТА.
Говорител на партията потвърди, че шестима членове на съвета на партията, включително Бербок и Хабек, които заемат постовете външен министър и министър на икономиката, са обект на разследване от прокуратурата. "Засегнатите членове на съвета и централата на партията сътрудничат изцяло на прокуратурата, за да изяснят фактите бързо и изцяло", подчерта говорителят.
Коронавирусни бонуси са получили всички служители в централата на партията и членовете на партийния съвет, които обаче вече са ги върнали, добави говорителят.
Специалните бонуси привлякоха общественото внимание по време на предизборната кампания миналата година, след като Бербок, която беше кандидат за канцлерския пост, беше подложена на критики, че не ги е декларирала като източник на приходи. Зелената партия участва във воденото от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) правителство, заедно със Свободната демократическа партия (СДП).

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ