Границите на Испания остават затворени до 15 юни. Само 5 летища отворени за неотложни пътувания

Границите на Испания остават затворени до 15 юни. Само 5 летища отворени за неотложни пътувания

Границите на Испания остават затворени до 15 юни. Само 5 летища отворени за неотложни пътувания

Испания удължава до 15 юни затварянето на границите и оставя само 5 летища за достъп от чужденци - тези в Мадрид, Барселона, Палма де Майорка, Канарските острови и Малага. Това гласят две нови заповеди, публикувани днес в държавен вестник, като целта им е да се предотврати втора вълна на разпространението на коронавируса в Испания, информира abc.es.

По-дългият срок, през който границите ще останат затворени отговаря на препоръката на Европейската комисия от миналия 8 май, в която беше предложено на държавите-членки на Европейския съюз и на партньорите, които са част от Шенгенското пространство, да удължат затварянето на външната граница с още един месец несъществено пътуване до ЕС до 15 юни.

Според заповедта на Министерството на транспорта в страната ще бъде разрешено влизането на дипломати, екипажи или пътници поради неотложна нужда. Те ще могат да го направят през посочените 5 летища, както и през пристанищата в Билбао, Барселона, Лас Палмас де Гран Канария, Малага, Палма де Майорка, Тенерифе, Валенсия и Виго.

Припомняме, че границите с Франция и Португалия бяха затворени от началото на извънредното положение заради пандемията, обявено в средата на март. Мерките се отразиха изключително негативно върху ключовия за испанската икономика туристически сектор. Сега испанските власти започнаха да смекчават ограничителните мерки и се намират във Фаза 1, която е в сила от 11 май. Докато тя продължава, трябва да отворят врати малките магазини, местата за поклонение, тераси и пазари, но при строги мерки за сигурност. Позволени са пътувания, но само в една и съща провинция, като се премахма изискването в колата да пътуват по един човек на предните и на задните седалки.

Ако всичко върви по план, Фаза 2 ще започне в понеделник, 25 май. Тогава могат да отворят търговски центрове, ресторанти, изложби, кина и театри, но с ограничен капацитет. Придвижването извън провинцията ще продължи да бъде забранено, но хората ще мота да отидат до вилата си в съседната провинция. Испанците ще могат да посетят своите роднини, стига да не са в някоя от рисковите групи, както и да заведат децата в центрове за обучение или образование.

Във Фаза 3, насрочена за 8 юни, ще бъдат разрешени концерти на открито, ще се открият фитнес зали, дискотеки и нощни барове. Можете дори да се отиде на плаж, като се спазват мерките за сигурност и капацитетът в магазините и ресторантите ще бъде увеличен. Ще е позволено посещението на концерти или спортни събития, но с ограничен капацитет на залите. Всяко движение, което не се регулира от плана, ще бъде санкционирано.

Източник: abc.es

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ