Гърция въвежда задължителна ваксинация за хората над 60 години

Гърция въвежда задължителна ваксинация за хората над 60 години

Гърция съобщи днес, че ще направи задължителна ваксинацията срещу COVID-19 на хората над 60-годишна възраст, предаде Ройтерс.  Властите съобщиха, че ще налагат ежемесечни глоби в размер на 100 евро на всеки, навършил 60 години, който не е ваксиниран. Мярката ще се прилага от 16 януари догодина.

Около 63 на сто от населението на страната от 11 милиона души е напълно ваксинирано. През последните седмици се увеличи броят на хората, записали си час за поставяне на ваксина. 

"Съсредоточаваме усилията си върху предпазването на нашите съграждани и по тази причина ваксинацията им ще стане задължителна занапред. Гърците на възраст над 60 години, които не са ваксинирани, трябва до 16 януари да са запазили час за поставянето на първата доза, защото в противен случай ще им бъде налагана ежемесечна административна глоба в размер на 100 евро", каза гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис на заседание на кабинета. 

Този месец Гърция забрани на неваксинирани лица да посещават закрити пространства като ресторанти, кина, музеи, фитнеси и пр., дори и да имат негативен тест за коронавирус. 

Южната ни съседка регистрира увеличение на новите случаи този месец, като дневният брой на инфекциите достигна рекордни нива. От началото на пандемията страната е регистрирала 931 183 случая на заразени и 18 067 починали.