"Грийнпийс" съди Обединеното кралство заради разрешителни за сондиране

Грийнпийс съди Обединеното кралство заради разрешителни за сондиране

"Грийнпийс" съди Обединеното кралство заради разрешителни за сондиране

Международната организация за опазване на околната среда "Грийнпийс" съди правителството на Обединеното кралство за издаване на разрешителни за сондиране на нефт в Северно море, включително и на British Petroleum (BP), съобщи телевизионният канал Sky News.  

Това е първи случай, когато подобно разрешение за сондиране се оспорва в съда и то, в навечерието на конференцията на ООН по изменението на климата (COP-26) в Глазгоу, Шотландия през ноември. 

Според представителя на организацията Мел Еванс, "възмутително е, че британското правителство редовно "подпечатва" разрешителни за добив на нефт, като напълно игнорира влиянието на това върху климата". "Надяваме се, че съдията ще се съгласи, че това не може да бъде разрешено законно", добави той. 

Случаят е последната ескалация заради политиката на правителството да разреши ново извличане на изкопаеми горива в Северно море, символизирано от противоречивото петролно находище Камбо, което трябва да получи окончателно одобрение за началото на добива.

Международната енергийна агенция и ООН наскоро предупредиха, че не може да има нови разработки за петрол и газ, ако светът ще постигне целите за емисии. Правителството казва, че настоящият и бъдещият добив на Северно море вече е включен в плана му за постигане на нулеви емисии на въглеродни емисии до 2050 г. Това изчисление включва производствените емисии и емисиите от изгарянето на изкопаеми горива, консумирани във Великобритания, но не включва емисиите от британски петрол и газ, които се изнасят и изгарят в чужбина.

"Невъзможно е правителството на Обединеното кралство редовно да печата петролни разрешения като същевременно игнорира въздействието върху климата, което причинява екстремни климатични условия и смъртни случаи. Надяваме се съдията да се съгласи, че по закон това не може да се допусне. Няма смисъл правителството да пренебрегва най-вредните последици от петрола и газа при вземането на тези решения. Ние сме на два месеца от домакинството на глобални преговори за климата. Разрешителното на BP трябва да бъде отменено и това на Камбо трябва да бъде спряно. Чрез определяне на ясен път за постепенно премахване на петрола и газа правителството на Обединеното кралство трябва да подпомогне по подходящ начин работниците и общностите чрез енергийния преход", коментира Мел Евънс от Грийнпийс. 

Съдебното дело идва, тъй като лобистката група за нефтената и газовата индустрия в Северно море предупреди, че вносът на чуждестранен газ във Великобритания се е увеличил значително през зимата 2021 г. в сравнение със същия период на предходната година.

Oil and Gas UK, водеща търговска асоциация на офшорната петролна и газова индустрия, заяви, че според правителствените данни Великобритания е трябвало да внася 56% от газа, от който се нуждае за топлинна и електрическа енергия между януари и март тази година, което е увеличение с 8% спрямо 2020 г. Вносът на газ обикновено се увеличава през зимните месеци, но в този случай търсенето нараства по време на ограниченията на COVID-19 едновременно с намаляването на добива на газ от Северно море като част от дългосрочен спад.

"Нефтът и газът осигуриха почти три четвърти от общата енергия на Обединеното кралство миналата година и ние ще продължим да разчитаме на тях за отопление на домовете ни. Около 85% от домовете във Великобритания все още се отопляват с газ, но вносният газ достигна рекордно високи нива през миналата година", обяснява главният изпълнителен директор на Oil and Gas UK Деирдре Мичи. 

Активистите настояват, че не може да има оправдание за инвестиране в нови разработки и че това е несъвместимо с ангажиментите от Парижкото споразумение за климата.

В същото време, правителството все още не е публикувало своята дългоочаквана и потенциално противоречива стратегия за отопление и сгради, която се очаква да опише подробно как Великобритания ще се откаже от използването на газовите котли, които понастоящем доставят топлина и топла вода в около 23 милиона жилища. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ