Хавай издаде фалшива тревога за ракетно нападение

Хавай издаде фалшива тревога за ракетно нападение

Хавай издаде фалшива тревога за ракетно нападение

Американският щат Хавай изпрати ужасяваща фалшива тревога за идването на балистична ракета, предава New Yourk Post наред с много други медии от САЩ. 

Губернаторът на щата Дейвид Айдж по-късно се извини за случая. Той го определи като неприятен и заяви на пресконференция, че ще се направят подобрения така, че повече това да не се повтаря. Айдж каза още, че всичко се дължи на човешка грешка, след като служител натиснал "погрешен бутон".

На пресконференцията бе и Върн Мияги, ръководител на Службата за справяне с извънредни ситуации, който пое отговорност за грешката.

Президентът Доналд Тръмп е бил информиран за обстановката, заявиха от Белия дом.

Властите на щата публикуваха график на събитията, довели и последвали фалшивата тревога, предупредила жителите му за предстоящо ракетно нападение. От него става ясно, че едва след 40 минути е било пуснато второ съобщение, което поправя първото.

Емоциите около случилото се се променят от паника в раздразнение, докато населението и властите се питат как подобна грешка може да се случи. 

Федералната комуникационна комисия е започнала разследване и администратор в системата за щатското управление за извънредни ситуации е обвинен за грешката. Следващата седмица ще бъде публикуван доклад за инцидента. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ