Хонконгските протестиращи призовават САЩ на помощ

Хонконгските протестиращи призовават САЩ на помощ

Хонконгските протестиращи призовават САЩ на помощ

Съединените щати са олицетворение на демокрацията и хонконгските активисти се надяват, че е възможно те да спасят Хонконг. Пет месеца след началото на протестите демонстрантите се опитват по-упорито от всякога да въвлекат САЩ в своето движение, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Протестиращите искат от хонконгските ръководители и техните "надзиратели" - авторитарните лидери на комунистическата партия в Китай - повече демократични права и върховенство на закона в автономната територия. Според тях правителството на Тръмп би могло да упражни натиск върху китайските ръководители или хонконгските власти, особено предвид това, че членовете на елитните политически кръгове желаят да запазят достъпа си до САЩ, отбелязва вестникът. Освен това те смятат, че търговската война с Китай, предприета от президента Тръмп, оказва допълнителен натиск върху китайския президент Си Цзинпин. За американското правителство протестите са нещо по-сложно - потенциална политическа дилема, но също възможност за упражняване на влияние върху Пекин и начин за прокарване на американските ценности в останалата част от света. "Ню Йорк таймс" цитира бившия сътрудник на Държавния департамент и Съвета за национална сигурност Райън Хас, който сега работи в института Брукинг, според когото САЩ трябва да продължат да възпират Пекин да използва сила, да продължат да наблюдават внимателно Хонконг и да накарат Пекин да плати висока за репутацията си цена за ограничаването на правата и свободите на хонконгските граждани. Хас обаче изразява безпокойство от опасността протестиращите да разберат погрешно американската симпатия и подкрепа за каузата им, очаквайки САЩ да ги закриля от суровостта на Пекин. Говорител на китайското външно министерство неотдавна заяви, че Хонконг е китайски и всеки опит за намеса в неговите работи ще е неуспешен.

Китайски медии днес призоваха властите да възприемат по-твърд подход към протестиращите в Хонконг, подложили на вандалска атака бюрото на китайската държавна информационна агенция Синхуа в града, и подчертаха, че насилието е накърнило върховенството на закона там.

В редакционна статия англоезичният държавен всекидневник "Чайна дейли" разкритикува безсмислените разрушителни атаки на "наивни" демонстранти, отбелязвайки, че те са "обречени на провал, просто защото насилието им ще се сблъска с цялата тежест на закона".

Популярният китайски англоезичен таблоид "Глоубъл таймс" осъди действията на протестиращите срещу агенция Синхуа и призова правоприлагащите органи в Хонконг да вземат съответните мерки. Предвид значението на Синхуа като символ, вандализирането на офиса на агенцията е провокация не само към върховенството на закона в Хонконг, но и към централното правителство и континентален Китай, каквато е и главната цел на размирниците, подчерта вестникът.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ