Huawei заведе дело срещу Швеция

Huawei заведе дело срещу Швеция

Китайската компания Huawei заведе дело срещу Швеция в международен арбитражен съд за недопускане да участва в търг за доставка на оборудване за 5G мобилни комуникации, съобщи ТАСС.

Делото е за 5,2 милиарда шведски крони (около 560 милиона долара), но искът може да се увеличи до 25-30 милиарда шведски крони (около 2,7-3,2 милиарда долара).

Преди това Huawei два пъти съди шведските пощи и телекомуникации, но загуби и двете дела. Сега компанията заведе дело срещу правителството на страната, тъй като смята, че шведските власти нарушават споразумението за защита на инвестициите, което Швеция е сключила с Китай и което се регулира от Международния център за уреждане на инвестиционни спорове.

През юни 2021 г. Административният съд в Стокхолм отхвърли две жалби на Huawei с цел оспорване на решението на шведските пощи и телекомуникации забраняващо на китайската компания да навлезе на пазара на страната със своето оборудване за ново поколение мобилни комуникации 5G. Тогава съдът постанови, че използването на компоненти на Huawei „може да навреди на сигурността на Швеция“.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ