Илон Мъск критикуван, че пречи на Китай в космоса

Илон Мъск критикуван, че пречи на Китай в космоса

Илон Мъск критикуван, че пречи на Китай в космоса

Милиардерът Илон Мъск беше разкритикуван в китайските социални мрежи, след като стана ясно, че два от неговите сателити за малко не са се сблъскали с китайската космическа станция, предаде Франс прес.

Най-богатият човек в света, който бе избран и за личност на годината от сп. "Тайм", е много известен в Китай заради електрическите си коли Tesla. Но неговата компания за овладяване на космоса SpaceX му спечели критики от страна на китайските интернет потребители, пише БТА.

Според документ, адресиран в началото на декември от Пекин до Бюрото по космически въпроси към ООН във Виена, китайската космическа станция Тянгун е трябвало на два пъти, през юли и през октомври, да извърши маневри с цел избягване на опасна среща със сателити на SpaceX . 

"Подгответе се за бойкот на Tesla", написа потребител в китайската социална мрежа Вейбо. "Има нещо иронично в това, китайците купуват Tesla, дават пари на Мъск, за да пуска той сателити и да ги хвърля срещу китайската космическа станция", посочва друг потребител.

Китайският пазар е ключов за канадско-американския милиардер от южноафрикански произход. Tesla продава в Китай около четвърт от продукцията си, има и завод в Шанхай.

В космоса SpaceX пък изстреля съзвездие от над 1500 сателита, наречено Старлинк. Те ще осъществяват интернет връзка в четирите краища на света.

Китай изстреля тази година основния модул на космическата си станция Тянгун (в превод Небесен дворец), чието изграждане трябва да приключи идната година. Два екипажа от по три астронавта бяха там от юни.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ