Иран: САЩ превръщат Залива в буре с барут, което може да гръмне всеки момент

Иран: САЩ превръщат Залива в буре с барут, което може да гръмне всеки момент

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обвини САЩ днес, че превръщат района на Персийския залив в буре с барут, което може да избухне всеки момент, защото Америка и нейните съюзници го тъпчат с оръжия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Заливът е "тесен воден път, и ще става все по-малко безопасен, колкото повече чуждестранни военноморски съдове се появяват в него", каза Зариф в интервю за катарската телевизия "Ал Джазира", цитирано от Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ обяви през юни, че Вашингтон създава коалиция с цел гарантиране на свободата на корабоплаването в района на Залива. Преди 20 дни държавният секретар Майк Помпейо предложи да бъдат привлечени за участие в тази коалиция държави от различни региони. Малко след това стана известно, че Германия, Франция и Великобритания водят преговори за създаване на собствена мисия за наблюдение на корабоплаването в Персийския залив. А германският външен министър Хайко Маас каза, че Берлин не иска да участва в инициираната от Вашингтон коалиция, припомня ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ