Ирландия гласува на референдум за отпадането на забраната за аборти

Ирландия гласува на референдум за отпадането на забраната за аборти

Ирландия гласува на референдум за отпадането на забраната за аборти

Ирландия гласува на референдум за либерализиране на закона за абортите в страната, който е сред най-строгите в ЕС, предаде Ройтерс.

Гласоподавателите в католическата страна, която неотдавна беше една от най-консервативните в Европа, ще могат да отменят приетата преди 35 години 8-ма поправка в конституцията, която признава равните права на майката и нероденото дете.

Референдумът идва 5 години, след като в Ирландия бе приета реформа, позволяваща абортите в случаите, когато съществува заплаха за живота на майката.

Премиерът на Ирландия Лио Варадкар, който определи референдума като събитие, случващо се „веднъж в живота на едно поколение“, подкрепя отмяната на закона, който според него е прекалено рестриктивен.

Гласуването за закона за абортите е поредният знак за бързо менящите се социални и морални норми в католическата страна, която разреши разводите едва през 1995 г., а през 2015г. се превърна в първата държава в света, легализирала еднополовите бракове с референдум.

Според социологическите прочувания, кампанията за отмяната на поправката, има подкрепата на около 56-58% от имащите право на глас 3,2 милиона ирландци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ