Испанският премиер иска удължаване на извънредното положение до 21 юни

Испанският премиер иска удължаване на извънредното положение до 21 юни

Испанският премиер иска удължаване на извънредното положение до 21 юни

Испанският премиер Педро Санчес ще поиска от парламента удължаване на извънредното положение в страната до 21 юни, предаде Ройтерс, цитирайки в. „Паис".

По думите на Санчес страната се нуждае от още 15 дни, за да „елиминира пандемията веднъж и завинаги“.

„Почти постигнахме целта си“, заяви испанския премиер по време на видеоконференция с областните управители, като добави, че това ще бъде последното удължаване, тъй темпото на разпространение на заразата в страната е намаляло драстично.

Вчера Испания отчете само 4 жертви на коронавируса, като така общият брой на фаталните случаи страната стана 27 125. Броят на регистрираните нови инфекции нарасна с 271 до 239 228.

Страната наложи извънредно положение на 14 март, което включваше стриктна изолация, при която хората можеха да напускат домовете си само, за да пазаруват храна, да ходят на лекар и на работа, в случай че не могат да работят дистанционно. Децата първоначално не можеха да излизат по цял ден от домовете си. Днес ограниченията постепенно се разхлабват.

Въпреки че дясната опозиция в страната е против удължаването на извънредното положение, постигната от Санчес сделка с  партията на каталунските сепаратисти Демократична левица на Каталуния би трябвало да му осигури нужните гласове за приемане на мерките.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ