Историческо свиване на икономиката на САЩ

Историческо свиване на икономиката на САЩ

Историческо свиване на икономиката на САЩ

Очаква се икономиката на САЩ да запише исторически спад през второто тримесечие на годината, съобщиха от Бюрото за икономически анализ, цитирани от CNN.

Тя се е свила с повече от очакваните темпове през първото тримесечие, като брутният вътрешен продукт на страната е спаднал с 5% на годишна база за периода януари - март. Очакваното свиване бе за 4,8%. Това е най-големият спад за американската икономика от последното тримесечие на 2008 г., когато САЩ беше в разгара на финансовата криза и сложи край на 6-годишен непрекъснат икономически растеж.

[[{"fid":"354737","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":426,"width":1024,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Снимка: Bureau of Economics

Добра новина за второто тримесечие?

"Докато първото тримесечие беше малко по-лошо, отколкото си мислехме, спадът през второто тримесечие може да бъде по-малък от очакваното", заяви Майкъл Пиърс, старши американски икономист в Capital Economics.

Априлските поръчки за дълготрайни стоки подкрепят тази теза. Те се сринаха със 17.2% миналия месец като спадът се дължеше най-вече на проблемите в транспортния сегмент, включително авиопревозите.

Въпреки всичко този спад не стигна до прогнозираното от икономистите дъно, което може да означава, че части от американската икономика са били по-издръжливи, отколкото първоначално се смяташе.

Финансовите корпорации пък записаха близо 17%, или 67 милиарда долара спад в печалбите, а нефинансовите компании регистрираха спад от 14%, или 170 милиарда долара.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ