Издигат първи паметник на Ленин в Западна Германия

Издигат първи паметник на Ленин в Западна Германия

Издигат първи паметник на Ленин в Западна Германия

Статуя на Владимир Ленин скоро ще бъде издигната в германския град Гелзенкирхен, предададе британският „Гардиън“.

Гелзенкирхен, който се намира в центъра на Рурската долина и е известен като дома на футболния клуб „Шалке 04“, ще се превърне в първия град от Западна Германия със статуя на основателя на Руската комунистическа партия.

Макар че в миналото статуите на ръководителя на Съветския съюз украсяваха площадите на градовете в Германската демократична република, няма информация досега такъв негов паметник да е бил издиган на публично място в Западна Германия.

Германски съд обаче разреши на марксистко-ленинската германска партия MLPD да постави метална статуя на лидера на болшевиките пред централата си в Гелзенкирхен. Градската управа опита да спре издигането на паметника, като нареди да се спре изграждането на бетонния пиедестал, върху който тя трябва да стои. Според властите тя „нарушава гледката“ на сграда в съседство от 1930 г., обявена за исторически паметник. От управата казват, че статуята противоречи на правилата за съхранение на историческото наследство.   

Същевременно с това общинският съвет на района Западен Гелзенкирхен заяви, че Ленин не е подходяща фигура, на която да бъде отдадена почит в града. „Комунистическият лидер Ленин е отговорен за насилие, терор, потисничество и огромно човешко страдание. Всичко това прави го прави несъвместим със свободния демократичен конституционен ред в Германия и го превръща във символ на борбата срещу и за премахването на нашата демокрация“, се казва в изявлението на месния съвет.

От партията обаче успяха да се преборят с тези ограничения и нарекоха решението на съда „фантастична победа за Владимир Илич Ленин“.

„Наистина сме щастливи. Гелзенкирхен е работнически град и Ленин се вписва много добре при нас“, коментира лидерът на Габи Фехтнер.

Говорител на градската управа заяви, че властите ще оспорват решението на съда.

Очаква се статуята да бъде открита на 14 март, като от MLDP се надяват, че паметникът ще бъде издигнат преди 150-годишнината от рождението на Ленин, която е на 22 април. Паметникът е висок 2,15 метра и е произведен през 30-те години на миналия век в Съветския съюз. Той е бил придобит от партията срещу неразкрита сума след онлайн търг.

MLPD е създадена през 1982 г. и е под наблюдението на германските специални служби, които я считат за екстремистка и противоконституционна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ