Изменението на климата заплашва хималайските ледници

Изменението на климата заплашва хималайските ледници

Изменението на климата заплашва хималайските ледници

Изменението на климата представлява все по-голяма заплаха за ледниците в планините Хиндукуш и Хималаите, пише ВВС, цитирайки данните на нов доклад. Проучването установило, че ако въглеродните емисиите не бъдат намалени бързо, две трети от тези гигантски ледени полета биха могли да изчезнат напълно. 

Извисяващите се върхове К2 и Еверест са част от замръзналите хиндукушска и хималайска област, които съдържат повече лед, отколкото навсякъде другаде по Земята, с изключение на полярните региони. Но тези ледени полета могат да се превърнат в голи скали за по-малко от век, поради повишаващите се температури, твърдят учените. Дори ако светът ограничи покачването на температурата до 1.5C през този век, поне една трета от леда ще бъде изгубен. Ако пък глобалната температура се повиши с 2 градуса, тогава половината от ледниците ще изчезнат до 2100 година.

Замърсяването на въздуха, идващо от Индо-Гангската равнина - един от най-замърсените региони в света, допълнително влошава състоянието на ледника, тъй като въглерода и праха ускоряват размразяването.

"Това е нечувана климатичната криза", казва Филипс Уестър от Международния център за интегрирано планиране (ICIMOD), ръководител на доклада. „Въздействията върху хората, в превърналия се в един от най-крехките и застрашени от опасност планински региони в света, ще варират от влошаване на замърсяването на въздуха до увеличаване на екстремните метеорологични явления. Ще се появят страшни мусони, предизвикващи опасни наводнения, преливане на реки, които ще застрашат градските водни системи и производството на храна и енергия.

Ледниците са основен източник на вода за 250 милиона души, живеещи в осем различни страни. Въпросната област обхваща около 3500 км в Афганистан, Бангладеш, Бутан, Китай, Индия, Мианмар, Непал и Пакистан. Въздействията, от които учените са притеснени, ще ударят не само тези, които живеят в планините, но и 1,65 милиарда души, живеещи в долините на реките по-долу - всички са уязвими от наводнения и унищожаване на култури. Ледниците захранват десет от най-важните речни системи в света, включително Ганг, Инд, Хуанхъ, Меконг и Иравади, и директно или индиректно снабдяват милиарди хора с храна, енергия, чист въздух и поминък.

"Този доклад показва как топенето ще промени поведението на реките, като първоначално увеличи притока им през пролетта и лятото в следващите години, но само докато ледът свърши”, казва д-р Хамиш Причард от British Antarctic Survey. "Без резервите от лед високо в планините, ще настъпи сурова суша за живеещите надолу по теченията", предупреждава ученият.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ