Израел затвори единствения пропускателен пункт с Газа, по който могат да минават хора

Израел затвори единствения пропускателен пункт с Газа, по който могат да минават хора

Израел затвори единствения пропускателен пункт с Газа, по който могат да минават хора

Израел затвори днес граничния пункт Ерец в северната част на ивицата Газа заради продължаващите палестински демонстрации по протежение на границата. Това заяви официален източник, без да уточни за колко време ще бъде затворен пунктът, предаде Франс прес.

ГКПП Ерец, единственият проход за движение на хора между Израел и Газа, ще остане обаче отворен за "хуманитарни случаи и болни", посочи говорителка на службата, координираща действията на еврейската държава в палестинските територии, предаде БТА.

Бюрото по гражданските въпроси на Палестинската автономна власт в Газа потвърди, че пунктът е затворен, освен за болни и жители на Газа, които се завръщат в палестинския анклав.

Двама палестинци бяха застреляни в петък от израелски войници в ивицата Газа по време на демонстрации и сблъсъци по границата - в разгара на дипломатически усилия, насочени към постигане на трайно примирие в района. Миналата седмица Израел отвори отново в знак на мирни намерения пункта Керем Шалом - единствения за превоз на стоки между Израел и Газа. Египет пък заяви, че по изключение ще остави днес отворен пункта Рафах на границата с Газа с оглед мюсюлманския празник Айд ал Адха.

Протестите, организирани от месеци всеки петък край оградата, разделяща Израел и Газа в рамките на т. нар. Марш на завръщането, редовно прерастват в сблъсъци и безредици, напомня ТАСС. Демонстрантите настояват палестинците, прогонени или напуснали земите си при създаването на Израел през 1948 г., да имат правото да се върнат там.

Междувременно от началото на май двете страни веднъж-дваж месечно си разменят масирани удари. Радикалите изстрелват всеки път десетки ракети и стотици снаряди по южните израелски градове, а в отговор армията на еврейската държава обстрелва десетки военни обекти на територията на палестинския анклав.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ