Източна Европа се готви за бежанци от Украйна

Източна Европа се готви за бежанци от Украйна

Източна Европа се готви за бежанци от Украйна

Страните от Източна Европа се готвят за потенциална бежанска вълна от стотици хиляди хора, напускащи Украйна при ескалация на напрежението с Русия, като някои полски градове вече броят налични места, а Румъния мисли за бежански лагери, предаде „Ройтерс“.

Над 100 хил. войници са струпани в райони на Русия по границата с Украйна, като САЩ предупредиха, че Москва може да създаде изненадващ претекст за атака и да я осъществи във всеки един момент.

Правителствата и градовете близо до украинската граница се готвят да приемат бежанци при необходимост. Полша разглежда и най-лошия сценарий, като зам.-министърът на външните работи, Марчин Пшидач, каза пред католическата медия Radio Plus, че се „готви за голяма численост“.

Кметът на източния полски град Цеханов, който има население от около 44 хил. души, заяви, че е готов да приеме около 80 бежанци в хотел в рамките на 48 часа срещу 140 злоти на вечер с включена храна.

Северният град Елблонг заяви, че има 420 свободни места. От Торун съобщиха, че разполагат с 96 места за бежанци. На юг, в град Ченстохова, казаха, че имат 1100 места.

Румъния, която има дълга граница с Украйна, е финализирала план за действие в неделя според думите на министъра на вътрешните работи Лучиан Боде. „Знаем, че Полша се готви да приеме 1 млн. мигранти… В момента анализираме колко бежански лагера можем да разположим за относително кратко време, 10, 12, 24 часа“, поясни той.

Министърът на отбраната на Словакия каза, че може да има десетки хиляди бежанци дори при ограничен конфликт. Вътрешният министър Роберт Микулец каза, че правителството се готви за различни сценарии със своите въоръжени сили и е в тесен контакт с властите в Украйна.

Унгария, която има над 150 хил. етнически унгарци в Украйна, както и десетки хиляди работници имигранти от Украйна, също се подготвя. За това увери премиерът Виктор Орбан в събота, подчертавайки, че „интересите на Унгария са ясни: на първо място войната трябва да бъде избегната“.

Балтийските Литва, Латвия и Естония също са готови да приемат бежанци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ