Кипър обвини Турция в ескалация на незаконните действия

Кипър обвини Турция в ескалация на незаконните действия

Кипър обвини Турция в ескалация на незаконните действия

Кипърският президент Никос Анастасиадис обвини Турция в "безпрецедентна ескалация на незаконните действия" в Източното Средиземноморие, като заяви, че опитът на Анкара да извърши сондажи за газ в изключителната икономическа зона на Кипър е равносилен на "нова инвазия", предаде Асошиейтед прес.

На неформална среща на лидерите на ЕС в централния румънски град Сибиу Анастасиадис потърси подкрепа, за да се противопостави на действията на Турция, предаде БТА.

"Това е наистина най-сериозното нарушение на суверенните права на Кипър от доста дълго време и ние сега сме изправени пред безпрецедентна ескалация на незаконните действия от страна на Турция в Източното Средиземноморие", заяви кипърският президент по време на среща на Европейската народна партия /ЕНП/ преди срещата на върха на ЕС.

"По същество тези действия са равносилни на нова инвазия в Кипър от Турция след трагичните събития от 1974 г.", подчерта той.

Турция нахлу в Кипър през 1974 г. и окупира северната част на острова след неуспешен опит за преврат на поддръжници на обединението на Кипър с Гърция. Турската кипърска държава, създадена в северната част, е призната само от Анкара, която същевременно не признава Кипър. Турция твърди, че част от изключителната икономическа зона на Кипър съвпада с нейния континентален шелф.

Говорителят на кипърското правителство Продромос Продрому заяви, че колегите на Анастасиадис от ЕНП "са осъдили" действията на Турция и са призовавали Анкара "да се откаже от тези незаконни дейности".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, който говори при пристигането си на срещата на върха на ЕС, каза, че също ще повдигне въпроса, който е "европейски въпрос, а не само кипърски". Той добави, че "международното законодателство не може да бъде нарушавано".

Според кипърските власти турският сондажен кораб "Фатих" в момента е закотвен на 68 километра северозападно от курорта Пафос, намиращ се в югозападната част на острова. Той е ескортиран от три спомагателни кораба и от турска военна фрегата, но още не е започнал сондажна дейност.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги