Кипър приема временно в курортите си 2500 украински бежанци

Кипър приема временно в курортите си 2500 украински бежанци

Кипър се подготвя да приеме за временно настаняване около 2500 украинци в курортните комплекси в югоизточната част на острова. Хотелиерите ще получат субсидия от по 50 евро на стая, предава БНР. 

Правителството ще помогне на украинци, блокирани в Египет като туристи след избухването на войната в страната им, да пристигнат и отседнат в хотели на острова. Очакват се около 2500 души.

По-късно ще бъдат добавени и други категории украински бежанци, които могат да бъдат настанени в хотелите, чиито оферти са одобрени, казаха от Министерството на туризма.

Хотелите, към които те ще бъдат насочени, са в известния курортен район на Агия Напа, разчитащ основно на руския туристически пазар.

Правителството изисква от тях да имат налични незабавно и за периода до 30 април най-малко 50 стаи. То ще плаща по 50 евро на ден субсидия за всяка заета стая.

От началото на руската инвазия досега Кипър е посрещнал почти 3000 украински бежанци. Над 70 души от тях са проявили интерес към предоставянето на статут на временна закрила, докато други 20 са подали молби за убежище, сочат данните на Вътрешното министерство.

В много от случаите става въпрос за приемане на членове на семейства на украинци, живеещи на острова, които според статистиката са над 4600 души.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ