Кипър рестартира енергийната си програма

Кипър рестартира енергийната си програма

Кипър рестартира енергийната си програма

Кипър рестартира енергийната си програма, преустановена временно заради пандемията, с издаването на нов лиценз за газови проучвания в изключителната си икономическа зона в Средиземно море. Договорът за него с консорциума ExxonMobil - Qatar Petroleum ще бъде подписан днес, предава БНР. 

Предоставеното от правителството в Никозия разрешение на американо-катарския консорциум е за проучвания за въглеводороди в офшорния блок 5, югозападно от острова. Той граничи с блок 10, за който консорциумът държи лиценза за проучвателни сондажи и вече пробива в него. 

Разширяването на присъствието на ExxonMobil в кипърската изключителна икономическа зона е „още един вот на доверие” на международните компании към Кипър, подчерта министърът на енергетиката Наташа Пилиду, която днес от името на правителството ще подпише договора. 

Турция претендира, че част от блок 5 попада в нейния континентален шелф. В специална декларация външното й министерство заяви, че тя няма да позволи неразрешени дейности в своята морска юрисдикция. 

ExxonMobil продължава и с разработването на блок 10. През този месец американската компания започва потвърдителния сондаж в находището „Глафкос”, което тя откри през февруари 2019 г. Това е най-големият засега газов участък край острова, като по предварителните оценки обемът му е между 140 и 230 млрд. куб. метра. Резултатите от сондажа се очакват през март. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ