Лавров: Ситуацията около иранското споразумение е кризисна

Лавров: Ситуацията около иранското споразумение е кризисна

Лавров: Ситуацията около иранското споразумение е кризисна

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "кризисна" днешната ситуация във връзка със Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Първият дипломат на Москва говори на среща с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф. "Оценяваме възможността да се срещнем в Москва и да разменим мнения по проблемите на Съвместния всеобхватен план за действие, около който се формира, казано направо, кризисна ситуация", заяви Лавров.

"За жалост протестът срещу международните правила и закони се е превърнал в някакъв навик за правителството на САЩ", каза на срещата Мохамад Джавад Зариф в коментар за излизането на Вашингтон от ядрената сделка.

След това решение Иран ще има нужда от известно време, за да обсъди положението с други участници в сделката, добави той.

Според Зариф излизането на САЩ от сделката подкопава баланса в ангажиментите между Техеран и другите страни по споразумението. "Трябва да погледнем как може да гарантираме интересите на иранския народ", каза той. "Затова водих вчера твърде позитивни преговори с нашия колега Ван И" - външния министър на Китай, отбеляза шефът на иранската дипломация.

Иран разчита да получи от Русия, Китай и европейските страни уверения, че интересите му, гарантирани от ядрената сделка, ще бъдат защитени, посочи Зариф. Това е "крайната цел на всички в тези преговори", каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ