ЛНР иска международен трибунал за „престъпленията“ на Украйна

ЛНР иска международен трибунал за „престъпленията“ на Украйна

Самопровъзгласилата се Луганска народна република предлага създаване на международен трибунал като алтернатива на работата на наказателния съд в Хага и Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който да работи справедливо и обективно. Това става ясно от изказване на Анна Сорока, първи заместник-министър на външните работи на ЛНР, за РИА „Новости“.

„Сега разбираме цялата политическа ситуация, която се случва по света, разбираме, че Хага и Европейският съд по правата на човека остават доста илюзорна инстанция по отношение на правосъдието и способността да се произнесе обективна, наистина справедлива присъда“, каза Сорока. Според нея изходът може да е създаване на нова структура.

Тя изрази надежда, че ще се нарушат „всички тези грешни международни традиции… двойни, тройни стандарти на международното право“ и ще се създаде „нов международен трибунал, инстанция, която може би ще работи на базата на страни, които подкрепят Русия“.

По думите ѝ ЛНР и Руската федерация работят заедно по изграждането на тази структура, която Сорока описва като „голям акт срещу въоръженото политическо ръководство на Украйна и въоръжените формирования на Украйна като цяло“.

Подобно предложение се появи и от руския сенатор Владимир Джабаров, който иска Народен трибунал за Донбас, подобен на Нюрнбергския, създаден срещу нацистите след Втората световна война.

Тези реакции вероятно са в отговор на призивите на ЕСПЧ Русия да спре войната. Освен това Международният наказателен съд, обяви, че ще разследва възможни военни престъпления, извършени от Русия в Украйна.

Миналата седмица страната обяви, че напуска Съвет на Европа, а пред ТАСС говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, каза, че това „предполага оттегляне от всички механизми“, включително ЕСПЧ.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ