Лондон, Берлин и Стокхолм обявиха нова оръжейна помощ за Украйна

Лондон, Берлин и Стокхолм обявиха нова оръжейна помощ за Украйна

Великобритания ще достави на Украйна още към 6000 отбранителни ракети и ще отпуснe допълнително 30 милиона лири в помощ за излъчванията на Би Би Си в региона и за осигуряване на средства за заплати на украинските войници и пилоти, предаде Ройтерс, като се позова на "Даунинг стрийт 10". 

Премиерът Борис Джонсън ще обяви този нов пакет от помощи днес на срещите на върха на НАТО и Г-7, с което ще демонстрира желание за по-нататъшно укрепване на отбранителния потенциал на Украйна.

"След един месец в тази криза международната общност е изправена пред избор. Можем да запазим жив пламъка на свободата в Украйна или да рискуваме той да да бъде загасен в Европа и света", се казва в съобщението на "Даунинг стрийт 10", предава БТА. 

Великобритания твърди, че заедно с новия пакет помощи тя ще е доставила общо на Украйна към 10 000 ракети и над 400 милиона лири за хуманитарна и икономическа помощ. 

Швеция и Германия от своя страна доставки за Украйна съответно на 5000 и 2000 нови противотанкови оръжия. Украинските сили вече получиха 1000 противотанкови оръжия и 500 преносимо-ракетни комплекси от типа "Стрингър" от резервите на германската армия, припомня Франс прес.

Що се касае до шведската помощ тя ще е в размер на 205 милиона крони (21,7 милиона долара), предаде ДПА. Швеция вече изпрати 5000 противотанкови оръжия на Украйна заедно с друго военно оборудване.

"Подобни оръжия са лесни за боравене и не изискват специална подготовка от шведска страна", поясни шведският министър на отбраната Петер Хулквист. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ