Мадрид няма да приеме референдум за самоопределение на Каталуния

Мадрид няма да приеме референдум за самоопределение на Каталуния

Мадрид няма да приеме референдум за самоопределение на Каталуния

Управляващите в Испания социалисти няма никога да приемат провеждането на референдум за самоопределение на Каталуния - основно искане на каталунските сепаратисти, с които Мадрид трябва да възобнови преговорите през септември. Това заяви премиерът Педро Санчес, цитиран от Франс прес и БТА. 

"Няма да има референдум за самоопределение", каза той пред Камарата на депутатите, уверявайки, че Социалистическата партия, чийто генерален секретар е той, никога няма да приеме такива искания. За да бъде организиран референдум за самоопределение би трябвало "тези, които го искат, да успеят да убедят три пети от този състав, член 2 от испанската Конституция да бъде изменен. А след това испанците и испанките трябва да ратифицират тази промяна чрез референдум", подчерта премиерът. 

Подобна реформа на Конституцията е невъзможна, тъй като трите най-големи политически сили в Камарата (социалисти, консерватори от Народната партия и крайната десница на Вокс) са против, отбелязва АФП.

Педро Санчес направи това изявление ден след първата си официална среща с новия каталунски регионален лидер, умерения сепаратист Пере Арагонес. След края на срещата каталунският политик обяви, че диалогът между Мадрид и сепаратистите, целящ да намери решение на кризата в региона, ще се възобнови през третата седмица на септември. Основното искане на сепаратистите е провеждането на референдум за самоопределение на богатия североизточен испански регион със 7,8 милиона жители. 

През октомври 2017 г. регионалното правителство на Карлес Пучдемон организира референдум, въпреки противопоставянето на централното правителство и забраната му от съда. Няколко седмици по-късно едностранно беше обявена и независимост. В отговор испанското правителство, тогава водено от консерваторите, отстрани регионалното правителство и постави региона под прекия контрол на Мадрид. Този опит за отцепване беше една от най-тежките политически кризи в Испания след края на диктатурата на Франко през 1975 година. 

В знак на помирение миналата седмица правителството на Педро Санчес помилва деветимата сепаратистки лидери, които излежаваха присъди от 9 до 13 години затвор за участието си в опита за отделяне от страната. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ