Меркел търси компромис с Франция за реформата на Еврозоната

Меркел търси компромис с Франция за реформата на Еврозоната

Меркел търси компромис с Франция за реформата на Еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Берлин трябва да бъде готов за постигане на компромисно решение с Франция за реформата на Еврозоната, предаде Ройтерс.

Изказването на Меркел идва три седмици преди срещата на върха на ЕС, на която ще бъде обсъдено бъдещето на европейската валутна зона.

„Мисля, че ще постигнем съгласие за реформите във валутния съюз, но тези реформи не са единствените, от които имаме нужда“, каза Меркел, като акцентира върху външната политика, миграцията, развитието, предоставянето на убежище и сигурността.

„Тези реформи могат да сработят само с компромиси“, добави Меркел в дискусия за Европа по германския телевизионен канал WDR.

През уикенда Меркел даде интервю за германски вестник, в който коментира предпазливо идеите на френския президент Еманюел Макрон за реформите на ЕС в опит да избегне конфронтация с Париж на фона на растящото напрежение в отношенията на ЕС със САЩ и опасенията около новото популистко правителство в Италия.

Германският канцлер от месеци опитва да намери компромис между предложенията на Макрон и консервативното крило на Християндемократически съюз (ХДС), който обвинява френският държавен глава в опит за създаване на „трансферен съюз“, при който страните, които отказват да приемат реформите, ще бъдат възнаградени с пари от джоба на германските данъкоплатци.

„Аз лично не виждам нужда от отделяне на толкова средства за фондове, който ще бъдат управлявани на междуправителствено равнище, както се предвижда във френските предложения. Виждам обаче нуждата от това да се направи нещо, особено за държавите, който не са въвели еврото, за конвергенция към Еврозоната“, заяви Меркел.

Визията на Макрон за реформа в Еврозоната включва превръщането на съществуващия европейски механизъм за кредитиране на задлъжнелите членки на ЕС в Европейски валутен фонд, който да изпълнява ролята на буфер срещу всяка бъдеща финансова криза в блока.

Френският президент също така предлага да бъде назначен финансов министър на Еврозоната и да бъде приет общ бюджет на Еврозоната на стойност стотици милиарди евро.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ