Москва приветства исканията на Киев, но "не вижда пробив"

Москва приветства исканията на Киев, но "не вижда пробив"

Москва приветства факта, че Киев е изложил исканията си за прекратяване на конфликта в Украйна в писмена форма, но уточнява, че все още няма признаци за пробив. Това обяви говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков.

Пред репортери той заяви, че Русия не е забелязала нищо наистина обещаващо или наподобяващо пробив и предупреди, че предстои дълъг период на работа, предаде „Ройтерс“.

Същевременно обаче срещата от вчера доведе до повече резултати, оповестени публично, спрямо предишните кръгове от преговори в Беларус, а след това и чрез видеоконферентна връзка.

Украйна представи исканията си по време на вчерашните преговори в Истанбул, преди да бъдат прекъснати за консултации на двете делегации обратно в столиците Киев и Москва. Украинската страна е предложила да приеме неутрален статут, включително отказ от присъединяването към военни съюзи и приемане на военни бази на други държави в замяна на гаранции за сигурност.

Предложенията, които може да влязат в сила само при пълно прекратяване на огъня, включват и 15-годишен период на консултации за статута на Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014-а.

Песков каза, че главният руски преговарящ ще предостави още информация днес, но Крим е част от Русия и руската конституция изключва обсъждането на съдбата на който и да е руски регион с други страни.

Вчера в Истанбул от Русия заявиха, че ще намалят рязко военната си активност около Киев и Чернигов, но западните страни се усъмниха в този ход. Вчера руският военен министър Сергей Шойгу каза, че основните задачи на „специалната военна операция“ са изпълнени, което позволява насочване на усилията към „освобождаване“ на Донбас.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
По-убедителни и харизматични в две стъпки
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива