Гонят мъжа, който живя 27 години на летище "Ататюрк"

Гонят мъжа, който живя 27 години на летище Ататюрк

Гонят мъжа, който живя 27 години на летище "Ататюрк"

Мъж вече 27 години живее на летище "Ататюрк" в Истанбул.

Историята на Байрам Тепели е подобна на тази на иранеца Мехран Насери, прекарал 18 години от живота си на летище "Шарл де Гол" в Париж. Неговата история вдъхновява филма на Стивън Спилбърг от 2004 г. "Терминалът" с участието на Том Ханкс и Катрин Зита-Джоунс, посочват международни медии. 

Байрам Тепели е от Турция и се озовава на аеропорта след като на 26-годишна възраст напуска родното градче в Северозападна Бурса и отива в Истанбул след като има проблеми със семейството. Там той си намира работа във фирма за почистване и е изпратен на летището. Дори и след като се наложило да напусне тази работа преди 10 години обаче, Тепели останал на летището.

Благодарение на хората той не гладувал и никога не бил сам. Независимо от обстоятелствата, мъжът запазил стандартите си за чистота. Всяка вечер преди да си легне, той посещавал тоалетните на летището, откъдето си набавял хигиенни материали и внимателно почиствал креслата в терминала, на които прекарвал нощта. 

53-годишният мъж е получавал медицинско лечение през последните 10 години заради запушване на кръвоносен съд в левия му крак. Той има проблеми при ходене и не може да бъде подложен на операция, тъй като няма къде да остане, за да се възстанови, посочва турското издание Daily Sabah. Няма пари, за да открие дом навън, но е благодарен на персонала на летището, съставен от държавни служители, търговци и полицаи, които никога не го оставят "гладен и сам".

По време на продължителния си престой на летището Тепели създава много приятелства, както с персонала, така и с пътници.

Сега обаче той ще бъде принуден да го напусне летище "Ататюрк" - от началото на новата година, тъй като летището ще престане да функционира и ще бъде заменено от новопостроеното, трето летище на Истанбул, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Турчинът споделя, че след близо 30 години на летището го чувства като свой дом и е свързан с много спомени с него. Мъжът с тъга очаква момента, в който ще трябва да си тръгне. 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ